Actualitate
Cercetătorii clujeni au descoperit cele mai vechi dovezi despre poluarea antropică a faunei sălbatice
Cercetători clujeni sunt implicați într-o descoperire potrivit căreia cele mai vechi dovezi pentru poluarea antropică a faunei sălbatice din Europa Medievală sunt în România.
Cercetarea realizată de o echipă franco-română, la care au participat cercetători de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, subliniază impactul activităților industriale timpurii asupra unui omnivor terestru mare, demonstrând că amenințările antropice asupra vieții sălbatice nu au fost determinate exclusiv de vânătoare sau modificarea peisajului din ultimele decenii.
Poluarea cu metale grele în Evul Mediu, demonstrată cu ajutorul dinților unui urs brun, care a trăit acum 1.000 de ani, în Munții Carpați
Cercetările au fost realizate prin investigarea elementelor-urmă (Pb, Li, Zn) în dentiția unui urs brun care a trăit în urmă cu cca 1.000 de ani în Carpații Românești (Mehedinți - Banat), o zonă cunoscută istoric pentru activități metalurgice intensive desfășurate încă din perioada medievală.
CITEȘTE ȘI:
Secretul ascuns în Platoul Poieni, descoperire uimitoare a cercetătorilor clujeni. Un nou labirint de PEȘTERI în calcar cristalizat, cu potențial turistic
„Rezultatele obținute indică cea mai veche dovadă documentată despre impactul poluării industriale asupra faunei sălbatice. În plus, amploarea poluării cu metale grele în acestă regiune dovedește existența unor centre siderurgice cu o vechime și importanță deosebite la nivel european”, potrivit informării publicate de filiala Cluj a Academiei Române pe pagina de Facebook a instituției.
Studiul este primul de acest fel care analizează impactul poluării antropice timpurii asupra faunei de mamifere sălbatice din Europa.
Cercetarea a fost realizată de o echipă franco-română condusă de dr. Marius Robu (Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române) și dr. Jeremy E. Martin (Ecole normale superieure, ENS, Lyon), alături de dr. Ionuț-Cornel Mirea, dr. Daniel Vereș (Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca), dr. Sebastian Olive și Philippe Telouk.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: