Actualitate

România, un an de la aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

În 31 martie 2025 se împlinește un an de la aderarea României la spațiul Schenghen cu frontierele aeriene și maritime și trei luni de la accesul cu frontierele terestre.

Un an de la aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime |Foto: airportcluj.ro Un an de la aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime |Foto: airportcluj.ro

 

 


România şi Bulgaria au aderat parţial la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor doar pe calea aerului şi pe mare, la 31 martie 2024. 

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană salută aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul”

În urma deciziei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 12 decembrie 2024, controalele terestre la granițe în cazul României și Bulgariei au fost ridicate la 1 ianuarie 2025. 


România în spațiul Schengen, după 13 ani de așteptare

Intrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și navale a fost marcată în noaptea de sâmbătă spre duminică (30 - 31 martie 2024) pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj în cadrul unui eveniment special. 

CITEȘTE ȘI: 
Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

Primii pasageri sosiți din zona Schengen au sosit pe ruta Bergamo - Cluj-Napoca.


Totodată, primele zboruri care au decolat de pe Aeroportul Cluj, aflat de acum în zona Schengen, au fost operate în 31 martie 2024, duminică dimineața, la ora 06:00.

Potrivit estimărilor pentru anul 2024, aproximativ 70% din traficul de pasageri înregistrat pe Aeroportul Internațional Cluj a fost în zona Schengen, iar 30% în zona non-Schengen.


Pierderi de peste 2 miliarde de euro pe an din cauza neparticipării depline la regimul Schengen

În 13 ani și 9 luni perioadă în care România nu au fost în Spațiul Schengen, industria a pierdut peste 22 de miliarde de euro, ca urmare a timpilor de așteptare din vămi, potrivit Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), citate de Economedia.ro

De asemenea, după cum semnala Comitetul Economic și Social European (CESE), România pierdea aproximativ 2,32 miliarde de euro anual din venituri din cauza neparticipării depline la regimul Schengen.


Pe de altă parte, unii dintre oamenii de afaceri se tem că mult dorita aderare la Schengen nu le va aduce lucruri bune anul acesta. În condițiile în care Guvernul a redus valoarea voucherelor de vacanță, actorii din industria turismului și-au exprimat îngrijorarea că o bună parte dintre români vor opta pentru vacanțe dincolo de granițele țării. 

„Hotelierii de pe litoral încep să-şi dea seama la încasări, pentru că eu, român fiind, decât să mă duc încă o dată pe litoralul românesc, unde zic că sunt şi multe locaţii bune, prefer, dacă ştiu că n-am graniţă, să mă duc în în nordul Greciei, în Paralia, unde e turism mai ieftin şi fac opt ore, sau merg în Bulgaria, unde iar ştiu că nu stau la graniţă. Deci, este evident că Schengen nu va ajuta turismul românesc, şi mă refer în general la litoral, pentru că lumea va pleca în afară. Deci, pe partea asta, în România vor fi nişte probleme”, a declarat, duminică, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, potrivit Agerpres.ro

Peste 2,2 milioane de verificări la granițe

Potrivit Poliției de Frontieră Române, de la 31 martie 2024, odată cu aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, au fost efectuate 3.900 de misiuni comune desfășurate la cele 17 aeroporturi internaționale din țară. 

Rezultatele semnificative obținute în această perioadă:

  • 106 de documente false sau aparținând altor persoane descoperite
  • 147 de persoane depistate care erau date în urmărire generală
  • au fost descoperite și retrase din circulație 2,5 milioane de țigarete, în cooperare cu colegi de la Autoritatea Vamală
  • au fost depistate peste 150 de persoane aflate în ședere ilegală pe teritoriul statelor Schengen, care au fost predate autorităților competente în vederea inițierii procedurilor de returnare.

Tehnologiile moderne, cum este aplicația eDAC, au sprijinit aceste acțiuni, fiind efectuate 2,2 milioane de verificări, dintre care 1,3 milioane pe aeroporturi.

În toamna acestui an, România va fi evaluată în cadrul Schengen, ceea ce reprezintă un moment de asumare a responsabilităților. Conform sursei citate, autoritățile române speră să treacă acest test cu succes.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

Oficial. România și Bulgaria, aderare deplină la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.

Ultimele Stiri
abonare newsletter