Actualitate

Românii vor putea zbura în Cosmos

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/22_ziua/dumitru-prunariu.jpg" border="0" alt="Dumitru Prunariu" title="Dumitru Prunariu" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România va putea participa la selecţiile organizate de Agenţia Europeană Spaţială pentru misiunile în Cosmos odată cu semnarea acordului de aderare deplină la agenţie.</p> <p>Semnarea a avut loc pe 20 ianuarie, a declarat, luni, preşedintele în exerciţiu al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic, cosmonautul Dumitru Prunariu.<br /> <br />El a precizat că nu există români care să se antreneze în prezent pentru zboruri în spaţiu. 'La ultima selecţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană, din 8.400 de persoane au fost selecţionate doar şase', a arătat cosmonautul.</p>

Referindu-se la exploziile solare, Dumitru Prunariu a spus că acestea nu reprezintă o ameninţare fizică directă asupra omului, dar a afirmat că pot influenţa şi scoate din funcţiune sateliţii complecşi ale căror costuri variază între 150 şi 200 de milioane de euro. 'O dată la 11 ani, activitatea solară este mai mare şi o dată la 50 de ani şi mai puternică', a spus Prunariu.

Preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic consideră că, în următorii treizeci de ani, nu vor mai zbura oameni pe Marte. 'Drumul spre Marte va dura aproximativ opt luni. Omul a pătruns cu gândul foarte departe, dar trebuie să pătrundă şi cu mijloacele fizice. Logica spune că trebuie să existe viaţă şi în alte spaţii cosmice, nu numai pe Pământ', a spus Prunariu.

Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii, de atunci numărul acestora crescând la 450.

El a efectuat, în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice 'Soiuz 40' şi al laboratorului spaţial 'Saliut-6', un zbor cosmic devenind astfel primul şi singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic până în prezent. Pe timpul zborului a efectuat mai multe experienţe ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al medicinei, biologiei şi psihologiei, dar şi al tehnologiilor spaţiale. Prin zborul cosmic al lui Dumitru Prunariu, România a devenit a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter