Actualitate

Doar Spitalul Judeţean, de categoria I

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/28_ziua/spitalul-clinic-judetean.jpg" border="0" alt="Spitalul Clinic Judeţean" title="Potrivit criteriilor Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj ar putea fi inclus la categoria I * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele din ţară vor fi clasificate în 5 categorii, în funcţie de nivelul de competenţă. În Cluj, un singur spital ar putea fi în categoria I: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.</p> <p>Spitalele cu nivel de competenţă I vor fi cele care asigură asistenţa medicală la nivel regional, cu nivel de dotare foarte înalt. Se preconizează că vor exista astfel de spitale în cel puţin şase centre universitare din ţară.</p>

Clasificarea spitalelor va fi în favoarea pacienţilor, după cum spune conducerea Ministerului Sănătăţii, deoarece bolnavii vor avea acces mai bun la tratament. Acest lucru va fi posibil pentru că se va şti exact ce competenţe are fiecare spital. Se estimează că vor scădea şi costurile pentru tratament. Costurile de tratament vor scădea deoarece, odată cu clasificarea în funcţie de competenţă, se va evita internarea la nivele inferioare de asistenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel”, declară reprezentanţii Serviciului de Presă al Ministerului. Aceştia mai precizează că va creşte eficienţa funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale.

Spitalele de nivel I, cele mai performante

De la 1 mai, toate spitalele din Cluj ar putea fi clasificate în cinci categorii, dacă proiectul de lege referitor la clasificarea unităţilor sanitare va fi aprobat.


Cele mai performante vor fi spitalele de categoria I şi potrivit criteriilor din proiectul de act normativ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj ar putea fi inclus la această categorie.

Unităţile sanitare de categoria I sunt cele cu nivel de competenţă foarte înalt, adică asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe. De asemenea, au cel mai înalt nivel de dotare şi medici care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.


Spitale de categoria I, în şase centre universitare

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila susţine că în prezent nici un spital din România nu se poate încadra în categoria I.

“Propunerea de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă, precum şi cea de reorganizare a sistemului spitalicesc, fac parte din strategia Ministerului Sănătăţii de a înfiinţa unităţi sanitare cu nivel I de competenţă. În forma de organizare existentă în prezent, pacienţii nu pot beneficia de tratament într-un spital cu nivel de competenţă foarte înalt deoarece niciun spital nu poate să obţină această categorie. Este necesar ca, cel puţin în cele şase centre universitare de tradiţie din ţară să putem organiza astfel de unităţi”, a declarat Cseke Attila.


Cele mai slabe, spitalele de categoria V

Potrivit proiectului de lege, spitalele de categoria V vor avea nivel de competenţă limitat şi vor fi cele care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.

Spitalele de categoria IV vor trata afecţiuni cu grad mic de complexitate.


Spitalele de categoria III vor fi cele cu nivel de competenţă mediu, iar cele de categoria II sunt cele cu nivel înalt de dotare.

Cinci spitale preluate de Consiliul Judeţean

În urma descentralizării de anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a preluat cinci spitale: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca şi Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa.


La Consiliul Local Cluj-Napoca a trecut Spitalul Municipal, iar în subordinea Ministerului Sănătăţii au rămas Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Institutul Oncologic „prof. dr. Ioan Chiricuţă” Cluj-Napoca, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter