Actualitate

Vaccin suspectat că provoacă narcolepsie

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/28_ziua/vaccin-pandemrix.jpg" border="0" alt="Vaccin" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vaccinul Pandemrix, folosit anul trecut pentru prevenirea gripei A/H1N1, este în atenţia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Aceasta după ce mai mulţi copii din Suedia şi Finlanda au făcut narcolepsie, după ce li s-a administrat acest vaccin.</p> <p>Specialiştii EMA lucrează la un studiu despre posibila legătură între vaccinul antigripal Pandemrix şi declanşarea narcolepsiei. Rezultatele finale sunt aşteptate în luna iunie.</p> <p>Vaccinul Pandemrix este suspect că declanşează narcolepsie, o tulburare de somn rară, care provoacă somn brusc şi neaşteptat.</p>

Această boală a fost raportată în Finlanda şi Suedia, la copii şi adolescenţi între 4 şi 19 ani. Specialiştii EMA au început un studiu în cele două ţări, dar datele adunate până acum sunt insuficiente pentru a stabili o legătură clară între vaccin şi declanşarea bolii.

„Studiul condus de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială (THL) din Finlanda a sugerat o creştere de nouă ori a riscului de narcolepsie la populaţia vaccinată inclusă în studiu (o creştere de la aproximativ 1 la 9 cazuri la 100.000 de vaccinări), cu toate că apariţia cazurilor de narcolepsie a continuat să fie  foarte rară chiar şi în contextul unei asemenea creşteri aparente”, spun specialiştii EMA. O explicaţie posibilă pentru apariţia narcolepsiei este cea conform căreia vaccinul Pandemrix ar fi putut să interacţioneze cu un factor local de mediu şi/sau genetic necunoscut care să fi contribuit la riscul crescut de narcolepsie înregistrat la nivelul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 4 şi 19 ani din Finlanda. Specialiştii din cadrul EMA precizează că nu se cunoaşte cauza precisă a narcolepsiei, dar se consideră, în general, că este declanşată de o combinaţie de factori genetici şi de mediu. Narcolepsia survine în mod natural în populaţie cu o frecvenţă de 1 caz la 100.000 anual.


În alte ţări, nu a apărut boala

Reprezentanţii EMA afirmă că în alte ţări nu s-au semnalat rate la fel de crescute ale raportărilor de narcolepsie. În plus, în Canada, unde acest tip de vaccin a fost intens administrat, nu au existat dovezi de creştere a numărului de cazuri de narcolepsie. „Prin urmare, în prezent nu pot fi trase concluzii definitive şi nu se propun modificări pentru recomandările de utilizare ale vaccinului Pandemrix”, arată informaţiile EMA. Pentru a încheia această evaluare, EMA consideră importantă colectarea mai multor date din mai multe ţări referitoare la utilizarea vaccinului Pandemrix şi a altor vaccinuri înrudite pentru a putea evalua în continuare riscul identificat şi a înţelege natura oricărei relaţii între vaccinare şi narcolepsie. Rezultatele finale ale acestui studiu sunt aşteptate până la sfârşitul lunii iunie 2011. Pandemrix este autorizat în Uniunea Europeană din luna septembrie 2009 şi a fost folosit în pandemia de gripă H1N1 din anul 2009, pentru vaccinarea a cel puţin 30,8 milioane de europeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter