Actualitate

VREMEA până pe 9 iunie. Ce temperaturi vor fi în TRANSILVANIA şi la munte

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/27/cer senin soare.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 27 mai - 9 iunie, în Transilvania şi la munte. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, potrivit Mediafax.ro.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.


TRANSILVANIA

Debutul intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii mai, dar până pe 29 şi 30 mai se vor înregistra temperaturi maxime de 25 de grade, cu aproximativ 8 grade mai mari faţă de cele din prima zi.

Între 30 mai şi 1 iunie, regimul termic diurn va scădea, în medie, cu 6 grade, pentru ca apoi, până la sfârşitul perioadei de prognoză, să crească uşor de la o zi la alta, spre 21…22 de grade în ultima zi. După primele dimineţi răcoroase, temperaturile nocturne se vor situa în jurul unei medii de 10 grade în cea mai mare parte a intervalului.


Aversele de ploaie şi descărcările electrice se vor semnala frecvent pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar caracterul de torenţialitate al ploilor se va manifesta mai ales în jurul datelor de 30 - 31 mai şi 4 iunie.

LA MUNTE

Valorile termice vor marca o creştere de 8…9 grade în primele zile, atingând medii ale temperaturilor diurne de 16...17 grade, pe 29-30 mai, când minimele vor fi de aproximativ 8 grade, faţă de 1…2 grade la începutul intervalului de prognoză.


Ulterior, în intervalul 31 mai – 4 iunie, vremea se va răci uşor, în medie spre 12 grade ziua şi 4...5 grade noaptea. Apoi, un nou proces de uşoară încălzire va determina spre sfârşitul intervalului valori termice cu aproximativ 4 grade mai ridicate, vremea devenind normală termic pentru început de iunie.

Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi frecvente, mai ales în cursul după-amiezelor, dar vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 30 mai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter