Actualitate

60 de copii din Cluj nu au grădiniţă din cauza birocraţiei

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/07/desc 06-07.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din cauza hăţişurilor birocratice, 60 de copii din comuna Ciurila nu au unde să meargă la grădiniţă. Primarul nu se simte vinovat deloc şi aşteaptă avize. Părinţii micuţilor sunt sătui de asteptare şi s-au hotărât, în semn de protest să meargă cu copiii în braţe la şedinţa de Consiliu Local de mâine.</strong></p>

Un proiect pentru construirea unei grădiniţe în satul Ciurila este blocat de aproape trei ani din cauză că nu există avizele necesare pentru demararea construcţiei propriu-zise. Părinţii dau vina pe primar, iar acesta dă vina pe Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est care ar trebui să îi dea avizul, proiectul fiind derulat prin fonduri europene. În timp ce părinţii se ceartă cu primarul, iar acesta dă vina pe alte instituţii, 60 de copii nu au unde să meargă la grădiniţă, iar părinţii au ajuns la culmea răbdării. Oamenii spun că nu îşi permit să facă naveta până în Cluj-Napoca, unde oricum sunt şanse să nu le fie primiţi copiii din cauza numărului de locuri limitate. „La noi în satul Ciurila sunt 26 de copii, dar dacă îi adunăm şi pe cei din satele vecine sunt în total 60 de copii care nu merg la grădiniţă. Este într-adevăr o grădiniţă în Sălicea, dar ar trebui să îi trimitem pe copii cu microbuzul şcolar care este plin de elevi din clasele mai mari. Nici ei nu prea au loc şi stau de multe ori în picioare. Microbuzul pleacă dimineaţa la 6.30 şi se întoarce la 2.30. Nu poţi trimite un copil de trei ani la grădiniţă la 6.30 dimineaţa”, spune A.G., mama unui copil din satul Sălicea.

Părinţii îi cer socoteală primarului

A.G. precizează că în urmă cu trei ani, directorul şcolii din Ciurila a făcut cerere pentru construirea grădiniţei prin fonduri europene, proiectul a fost aprobat, există 300.000 lei pregătiţi pentru ridicarea clădirii, dar Primăria nu face nimic pentru demararea proiectului. „Tot proiectul este pregătit, este aprobat, sunt 3 miliarde lei vechi în cont, dar Primăria nu face nimic. Am trimis o scrisoare către primar, dar nici măcar nu ne-a răspuns, ne ignoră total”, spune A.G.


Potrivit părinţilor, dacă nu se face nimic anul acesta banii vor fi pierduţi şi nu se va mai putea construi grădiniţa.

Vor protesta la şedinţa de Consiliu Local

Părinţii sunt atât de supăraţi că nu au unde să îşi ducă copiii la grădiniţă încât sunt hotărâţi să atragă atenţia primarului asupra acestei probleme chiar printr-un mic protest. Mama din Sălicea afirmă că la şedinţa de Consiliu Local de vineri dimineaţa vor merge cu copiii în braţe pentru a determina autorităţile locale să ia măsuri.


Primarul spune că nu este vinovat cu nimic

Dacă părinţii îl consideră vinovat pe primar pentru neînceperea construcţiei, primarul comunei Ciurila, Cristian Popa declară că părinţii au înţeles greşit problema pentru că vina nu este a Primăriei, ci vinovaţi se fac alţii, „de mai sus”. „Acest proiect este pe măsura 322 pe proiecte de dezvoltare rurală în cadrul căruia se vor construi drumuri, reţea de canalizare şi apă, modernizarea căminului cultural şi construirea grădiniţei. Noi nu trebuie să dăm niciun aviz. Avizele trebuie să vină de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Satu-Mare”, explică Popa.

Primarul speră ca într-o lună şi jumătate să dea drumul la lucrări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter