Actualitate

"Aici...adică acolo" a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc din cadrul TIFF

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/09/inchidere tiff.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Documentarul "Aici... adică acolo" (r. Laura Căpăţână Juller) şi-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro în cadrul TIFF. Gala de închidere a festivalului a avut loc aseară la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.</strong>

„Mă bucur enorm  de mult pentru acest film, care a însemnat patru ani de muncă. E un film fără nici un fel de buget”, a spus producătoarea Ada Solomon.
Pentru Debut a fost premiat Paul Negoescu, regizorul peliculei "O lună în Thailanda". Premiul în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS, i-a fost înmânat de actriţa Mihaela Sîrbu protagonistului filmului, Andrei Mateiu.
Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat "O umbră de nor", în regia lui Radu Jude, venit la TIFF de la Cannes, unde a rulat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. Premiul înseamnă 1.500 de euro şi o zi de filmare la Studiourile MediaPro. În acest an, juriul a decis să acorde şi două Menţiuni speciale scurtmetrajelor "Claudiu şi crapii" (r. Andrei Tănase) şi "Pastila fericirii" (r. Cecilia Felmeri).

Câştigătorul secţiunii Umbre – Scurtmetraj, filmul "Moartea unei umbre/ Death of a Shadow" (r. Tom van Avermaet, Belgia), nominalizat şi la Oscar anul acesta, a fost anunţat pe scenă de cei trei membri ai juriului, Freddy Bozzo, Tomi Malkki şi Pau Teixidor.
Adolescenţii Teona Galgoţiu, Marc Solomon şi Eva Todică, care au regizat la TIFF filmul "Pentru Carlo", în Let's Go Digital!, au urcat pe scenă pentru premiul dedicat atelierului.
Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro le-a fost oferit, ex aequo, filmelor "Fragment viu/ Eleven töredék" (r. Bántó Csaba, Iszlai József) şi "Casă dragă/ Édes otthon" (r. Ábel Visky). Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule, a fost câştigată de "Clubul de bridge" (r. Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneş).
Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 de dolari, i-a fost acordat lui Toma Bogdan, pentru scenariul „Reparaţia”, Cel mai bun scenariu de documentar, în valoare de 2.000 de dolari, lui Marius Iacob, cu scenariul „Despre starea de bine”, iar Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, în valoare de 1.500 de dolari, a fost adjudecat de Radu Bărbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter