Actualitate

Smartphone-ul şi tableta provoacă insomnii! Vezi cum trebuie să le utilizezi corect înainte de culcare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/a-woman-uses-an-ipad-tabl-010.jpg" border="0" alt="Sursa foto: guardian.co.uk" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Smartphone-urile şi tabletele îţi pot perturba somnul. Una dintre cauze este considerată a fi diodele emiţătoare de lumină, care permit utilizarea dispozitivelor mobile în camere slab luminate, deoarece expunerea la lumină poate interfera cu melatonina, un hormon care ajută la controlul ciclului natural somn-trezire.

“Pe vremuri oamenii citeau o carte înainte de culcare. Acum, mult mai frecvent, oamenii merg la culcare cu telefonul sau tableta de pe care citesc o carte, presa sau caută materiale de interes. Întrebarea care se poate pune în aceste condiţii este cât de problematică este sursa de lumină de la dispozitivul mobil? “, spune co-autorul Lois Krahn, psihiatru la Clinica Mayo din Scottsdale, Arizona, potrivit medlive.hotnews.ro. “Am constatat că doar când reglezi dispozitivul la luminozitate maximă, acest lucru ar putea afecta nivelul de melatonină. Dacă e la jumătatea sau la un nivel mic este suficient de puternic pentru a-l folosi”, spune dr. Krahn.
În cadrul studiului cercetătorii au făcut experimente cu două tablete şi un smartphone într-o cameră întunecată, au măsurat luminozitatea emisă de dispozitive cu diferite setări şi ce se întâmplă când sunt ţinute la diferite distanţe de faţa unei persoane. Ei au descoperit că, atunci când setările de luminozitate au fost coborâte şi dispozitivele erau la o anumită distanţă de faţa unui utilizator, s-a redus riscul ca lumina să fie suficient de puternică pentru a suprima secreţia de melatonină şi perturbă somnul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter