Actualitate

Proprietarii de terenuri afectaţi de extinderea Aeroportului Cluj îi cer lui Ponta bani pentru despăgubiri

Un proprietar de teren din zona Aeroportului Internaţional Cluj îi cere premierului Victor Ponta, în numele său şi al altor persoane care vor fi expropriate pentru construirea noii piste, să verifice situaţia exproprierilor şi să aloce fonduri pentru despăgubiri, el sesizând şi DNA.

Un proprietar de teren din zona Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, Radu Rusu, i-a transmis, marţi, premierului Victor Ponta, un memoriu "în nume propriu şi în numele a încă circa 200 de proprietari din Cluj-Napoca şi Apahida", în care susţine că statul "naţionalizează proprietăţile", iar Consiliul Judeţean Cluj a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri.

 "Statul român naţionalizează proprietăţile noastre prin Consiliul Judeţean Cluj care, în calitate de expropriator, prin încălcarea tuturor legilor în vigoare, prin acte emise in mod ilegal, «în vederea stabilirii unei juste despăgubiri», la mijlocul procedurilor de expropriere declanşate în vederea realizării lucrărilor de utilitate publică pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor. Noi, «expropriaţii fără vină», vă solicităm să verificaţi faptele şi să luaţi măsurile legale care se impun, inclusiv alocarea de fonduri, pentru ca acest proiect de extindere a Aeroportului Cluj-Napoca să poată fi dus la bun sfârşit şi să nu însemne pentru statul român procese înaintate de proprietari pentru «justa şi prealabila despăgubire», la cele mai înalte instanţe de judecată atât în ţară, cât şi la nivelul UE", se arată în memoriu.


Potrivit sursei citate, preţul terenului a scăzut, din 2010, de la 32 de lei/metru pătrat (circa 8 euro) la 0,40 lei/metru pătrat (circa 10 eurocenţi) pentru teren extravilan în Apahida, de la 51 de lei/metru pătrat (circa 12 euro) la 8,80 lei/metru pătrat (circa 2 euro) pentru teren extravilan în Cluj-Napoca şi de la 79 de lei/metru pătrat (circa 18 euro) la 68,70 lei/metru pătrat (circa 15 euro) pentru teren intravilan în Cluj-Napoca.

 "Este vorba de exproprierea a circa 120 de hectare (1,2 milioane de metri pătraţi) în Cluj-Napoca şi circa 96 de hectare (960.000 de metri pătraţi) în Apahida şi implicarea a sute de proprietari", se mai arată în memoriu.


 Proprietarii de teren susţin că există mari suspiciuni legate de modul de atribuire a contractului de evaluare a parcelelor de către Consiliul Judeţean Cluj către SC Expertus, în condiţiile în care documentul s-a încheiat în 3 iunie, iar expertul se obliga să realizeze expertiza în termen de 10 zile de la data semnării contractului, dar, studiind expertiza, s-a constatat că ea "a fost făcută anterior semnării contractului, la 2 mai 2013".

 Radu Rusu a declarat că memoriul a fost trimis, marţi, în format electronic, Guvernului României - în atenţia premierului Victor Ponta, Preşedinţiei, Avocatului Poporului şi DNA.


 "DNA ar trebui să se sesizeze pentru că se continuă încălcările de lege în ceea ce priveşte exproprierile de la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Miercuri vom trimite memoriul şi pe poştă instituţiilor statului", a spus Rusu.

abonare newsletter