Actualitate

Proiect cu scandal şi acuze: creşterea cheltuielilor la Clujana, respinsă de Consiliul Judeţean Cluj

Proiectul de hotărâre care prevedea aprobarea planului de venituri şi cheltuieli pentru SC Clujana SA a fost respins luni în plenul Consiliului Judeţean Cluj, după ce mai bine de oră consilierii judeţeni s-au acuzat reciproc că au adus societatea în faliment.

Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Clujana, Daniel Mihiş, a declarat că societatea este nevoită să crească cheltuielile şi că are nevoie de mai mulţi bani având în vedere că a crescut numărul angajaţiilor.

„Prin rectificarea bugetului, echipa managerială şi-a propus asigurarea condiţiilor de reluare a activităţii societăţii la parametri normali în situaţia revenirii pieţei şi depăşirii situaţiei economice, menţinerea şi recuperarea parţială a pierderii acumulate în prima jumătate a anului, pe perioada rămasă din an, în măsura în care s-a reuşit încărcarea la capacitate a activităţii. Având în vedere că am crescut numărul de angajaţi cu 80, am fost nevoit, este absolut normal, să cresc şi cheltuielile. Am tăiat bonurile de masă şi abonamentul RATUC pe o linie, oamenii au fost nemulţumiţi, am reintrodus ce am tăiat, din nou am crescut cheltuielile”, a precizat Mihiş.


Acesta a mai declarat că în elaborarea bugetului s-a ţinut cont de contractele existente până la sfârşitul anului, respectiv de comenzile certe, şi de necesarul de resurse umane pentru onorarea acestora.  

„Astfel, pentru a-şi onora comenzile certe societatea este nevoită să crească numărul mediu de angajaţi de la 220 persoane aprobate iniţial la 300 persoane. Această creştere a numărului de angajaţi duce la majorarea cheltuielilor de personal”, a mai spus acesta.


PDL se opune angajării de personal

Consilierii judeţeni ai PDL au contestat managementul de la Clujana şi au spus că nu sunt de acord cu angajarea altor 80 de salariați chiar dacă președintele CA a explicat că vor fi angajați oameni pe perioada determinată doar pentru a face față comenzilor. În replică, consilierii judeţeni ai USL, prin vocea consilierului Dănuţ Canta s-a lansat în acuzaţii la adresa consilierilor PDL prin care i-a acuzat că au reușit, printr-un management defectuos, stabilind practic salarii și bonusuri pentru conducere care au dus la datorii de 1,3 milioane de euro, să aducă fabrica în planul falimentului. „Veniţi cu propuneri constructive, nu aveţi niciun plan, vă legaţi de nişte oameni care vor să facă ceva pentru salvarea fabricii”, a spus Canta.


”A fost o situație care în timp nu a fost fericită, au fost active care au fost vândute după care firma a intrat pe pierdere. Pentru prima dată suntem la linia de plutire. Există situația să fim la zero dacă nu am avea acele datorii istorice. Ar trebui  să veniți cu soluții constructive pentru ca să păstrăm acest trend și să salvăm Clujana”, a declarat consilierul judeţean USL, Remus Lăpușan.

Consilierii judeţeni ai PDL au răspuns că vânzarea activelor a început de pe vremea când preşedinte a CJ Cluj era Marius Nicoară. În replică, președintele CA, Daniel Mihiș le-a reamintit celor din PDL că în 2008 erau 1,8 milioane de euro în conturi în timp ce acum sunt datorii de 1,3 milioane de euro.


Consilierii judeţeni au mai vrut să ştie cum stă fabrica din punct de vedere al veniturilor.  „Veniturile au crescut cu 9,8%”, a replicat Canta.

La final, proiectul nu a întrunit necesarul de voturi pentru a trece.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter