Actualitate
BBC se întreabă cât de mare este puterea Bisericii Ortodoxe în România?
Deși religia se estompează în marea majoritate a Europei, în mod evident acest lucru nu se întâmplă în România.La fiecare trei zile o nouă biserică este construită în România, această situație contrastând cu starea de fapt din restul Europei la nivel religios și cu situația economică problematică a acestei țări.
Proiectul Catedralei NeamuluiMulte dintre aceste biserici sunt opulente, reprezentând simboluri ale credinței. România este una dintre cele mai religioase țări din lume, potrivit BBC, citat de Ziare.com.
„Deși religia se estompează în marea majoritate a Europei, în mod evident acest lucru nu se întâmplă în România”, spune Tessa Dunlop, corespondent BBC, care vine în România de peste 20 de ani și a observat pe parcursul timpului cum numărul bisericilor a crescut.
Aproape oriunde privești în această țară există simboluri și semne ale credinței, observă Tessa Dunlop.
„România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcționeze sume mari de bani in construirea de noi biserici. Aceasta include și donația a 11 hectare în centrul Bucureștiului și fonduri pentru construirea noii catedrale”, spune Tessa Dunlop în reportajul difuzat de BBC.
Relația dintre stat și biserică în România
Tessa Dunlop interviervează diverse persoane în legatură cu construirea acestei catedrale și aduce în discuție faptul că, în perioada regimului lui Nicolae Ceausescu, multe biserici au fost închise și mulți preoți au trebuit să colaboreze cu regimul comunist.
În prezent, relația dintre stat și religie este avantajoasă pentru ambele părți, spune corespondentul BBC. Nu se știe exact câți bani primește Biserica Ortodoxă în fiecare an de la stat. Anual, Guvernul român aloca un milion de euro pentru salariile preoților, însă Biserica mai primește milioane de euro și din alte surse, precum autoritățile locale sau diverse companii.
În interviurile pe care le ia persoanelor care frecventează biserica, fiecare din acestea mărturisește că religia este un lucru extrem de important în viața lor și nu ar putea trăi fără ea.
Alte persoane însă nu sunt de acord cu construirea Catedralei Neamului, construcție pe care o văd ca un simbol al puterii Bisericii, asemănând-o cu puterea lui Ceaușescu.