Actualitate

Cei 12 agenţi de pază de la Scutul Negru, arestaţi preventiv pentru agresiune, au fost eliberaţi. Au interdicţie să intre în Janis

Cei 12 agenţi angajaţi la firma de pază Scutul Negru au fost puşi, joi, în libertate de către magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca. Informaţia a fost confirmată pentru Monitorul de Cluj de către avocatul agenţilor, Călin Budişan.

Potrivit lui Budişan, judecătorii au decis pentru cei 12 agenţi de pază înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligaţia de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

“Respinge cererile formulate de apărătorii aleşi ai inculpaţilor de revocare a măsurii arestului preventiv luată faţă de inculpaţii din prezenta cauză. În temeiul dispoziţiilor articolului 300 indice 1 alineat 1 din Codul de procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luată prin încheierile penale ale Judecătoriei Cluj-Napoca, faţă de inculpaţi, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara, inculpaţii sunt obligaţi să respecte următoarele obligaţii : 1. să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; 2. să se prezinte la Poliţia municipiului Cluj-Napoca/Apahida/Floreşti/Frata, organe de poliţie în circumscripţia cărora locuiesc inculpaţii şi desemnate cu supravegherea de organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; 3. să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; 4. să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara, inculpaţii sunt obligaţi să respecte următoarele obligaţii : 1. să nu se deplaseze în localul în care au avut loc faptele pentru care au fost trimişi în judecată (Janis la Stuf din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii). 2. să nu se apropie de persoanele vătămate şi de martorii din prezentul proces penal, de numiţii T.I.V., M.R. şi B.I., nici de membrii familiilor acestora. Atragem atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive. Cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru Ministerul Public şi de la comunicare pentru inculpaţi. Pronunţată în şedinţa publică din data de 29 august 2013, orele 12.15”, se arată în încheierea Judecătoriei Cluj-Napoca de astăzi.


Răzvan Benche şi nouă angajaţi de la Scutul Negru au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile la începutul lunii august, fiind acuzaţi că au bătut cu bestialitate mai mulţi tineri care se aflau în Janis Stuff din centrul Clujului. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum la data de 21 iulie 2013, în jurul orei 08.20-08.30 echipaţi cu ţinută specifică de intervenţie cu inscripţia “Scutul Negru”, cei zece au agresat trei persoane de sex masculin în incinta clubului Janis Stuff. Mai mult, pe aceste imagini se observă mai multe persoane care, văzând ceea ce se întâmplă, fug sau se îndepărtează în grabă de locul faptei în momentul în care realizează violenţa de care dau dovadă autorii în acţiunile lor.

Judecătorul care a dispus arestarea luptătorului K1, Răzvan Benche, şi altor nouă angajaţi ai firmei de pază Scutul Negru, îi acuză pe aceştia de cruzime şi de faptul că au încercat, prin crearea unui climat de teroare, să îşi confirme autoritatea într-un oraş de dimensiunile municipiului Cluj-Napoca.


„Nu trebuie trecută cu vederea nici cruzimea de care aceştia au dat dovadă în acţiunea de lovire a unor persoane care stăteau la masă în cel mai paşnic mod posibil. În momentul în care agresorii şi-au dat seama că cei pe care îi căutau nu se aflau în incinta localului aceştia au început să lovească, haotic şi în cel mai barbar mod posibil, alte persoane aflate acolo aşa cum se poate vedea în imaginile video, dând dovadă de o cruzime ne nu trebuie lăsată nepedepsită. Astfel deşi pe imagini nu sunt surprinse loviturile aplicate numitului B care au dus la un număr de 50-55 de zile îngrijiri medicale, ne putem doar închipui modul barbar prin care s-a acţionat asupra acestuia, în condiţiile în care agresiunea extrem de violentă asupra lui V C nu l-a lăsat totuşi pe acesta în stare de inconştienţă. Faptul că violenţele de o gravitate ridicată au fost exercitate de inculpaţi în centrul oraşului Cluj, în plină zi, în văzul oamenilor de rând  şi cu sfidare totală faţă de respectarea normelor de convieţuire socială, toate acestea indică caracterul deosebit de grav al faptei săvârşite. Nu sunt de neglijat nici împrejurările precum aceea că inculpaţii au hotărât să îşi facă singuri dreptate, având asupra lor un obiecte contondent interzise, lucru ce dovedeşte caracterul premeditat al acţiunii lor. Acest caracter rezultă şi din împrejurarea că inculpaţii s-au hotărât să acţioneze deşi cunoşteau că persoanele pe care le vizau sunt persoane violente, aceştia s-au înarmat temeinic şi s-au pregătit pentru confruntare dorind ca aceasta să aibă loc, indiferent de consecinţe”, se arăta în motivarea judecătorilor de arestare preventivă.

În data de 8 august, alţi doi suspecţi, angajaţi ai firmei de pază Scutul Negru, au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 zile, alături de ceilaţi zece suspecţi arestaţi anterior pentru că în data de 21 iulie au agresat trei persoane într-un club din centrul municipiului Cluj-Napoca.


În data de 14 august, cei 12 angajați au fost audiaţi de judecătorii Tribunalului Cluj, după ce au declarat recurs la măsura arestării preventive. Atunci, toţi şi-au recunoscut vina și au spus că nu ar fi trebuit să își facă singuri dreptate. Călin Budişan, apărătorul agenţilor, a declarat că aceştia au fost provocaţi în mai multe rânduri, au fost agresaţi, dar reclamaţiile lor au rămas nesancţionate de poliţie. Cu toate acestea, magistraţii Tribunalului Cluj le-au respins recursul, astfel că cei 12 au rămas în arest.

În 23 august, cei 12 agenţi de pază au fost trimişi în judecată pentru ultraj, constituire de grup infracţional şi deţinere de arme albe.

abonare newsletter