Actualitate

UPDATE - FOTO - Protestele faţă de proiectul de la Roşia Montană continuă. Peste 6.000 de persoane au blocat centrul oraşului

Pentru prima dată de la începutul protestelor, la Cluj-Napoca sunt prezenţi mai mulţi cetăţeni din Roşia Montană, care au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut demisia Guvernului. Circulaţia în centru a fost blocată de protestatari.

UPDATE ORA 22.20

Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.00. Totul a decurs fără niciun fel de incidente. Participanţii la miting au protestat paşnic, în Piaţa Lucian Blaga.

UPDATE ORA 20.12

Protestatarii au ajuns în Piaţa Lucian Blaga. Circulaţia este complet blocată în zonă de cei peste 6.000 de participanţi.


UPDATE ORA 19.20

Protestarii nu s-au mai oprit în faţa Prefecturii, ci au continuat marşul prin Piaţa Avram Iancu, iar de acolo se vor deplasa spre sediul Primăriei de pe Calea Moţilor. După ce au înconjurat Piaţa Avram Iancu, participanţii s-au oprit touşi în faţa Prefecturii.

Potrivit ultimelor estimări ale Jandarmeriei Cluj, la proteste sunt prezente la această oră peste 6.000 de persoane.


La ora transmiterii acestei ştiri, traficul rutier în centrul municipiului Cluj-Napoca este blocat, coloana de manifestanţi întinzându-se pe câteva sute de metri.

UPDATE ORA 18.53

După aproximativ două ore, protestatarii au pornit în marş pe strada Regele Ferdinand, blocând intersecţia cu strada 21 Decembrie 1989, manifestanţii scandând: "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă", "România, trezeşte-te". În aceste momente circulaţia pe strada Regele Ferdinand în faţa magazinului Central este blocată în totalitate.


Protestatarii au pornit spre Piaţa Mihai Viteazu, punctul final de oprire fiind în faţa Prefecturii.

Piaţa Unirii, plină cu protestatari

Peste 4.000 de persoane protestează, duminică, în centrul municipiului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestatarii s-au adunat de la ora 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: "Avem cu toţii o rană, Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură", "Profitul vostru, protestul nostru", "Avize legale de la ministere penale", "Băsescu, RMGC, aceeaşi mizerie".


Oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Antonescu Crin, cianurisul cel mai fin", "Demisia", "Jos Guvernul", "Ponta, nu uita, va veni şi vremea ta".

Cianura va fi peste deal de Cluj

La protest au fost prezenţi şi cetăţeni din Roşia Montană care au atras atenţia că cianura care va fi folosită pentru minerit e foarte aproape de Cluj. „Am venit aici pentru a le demonstra celor care nu văd şi aud că opoziţia la Roşia Montană există şi a venit în carne şi oase. Am venit aici şi am venit cu mai mulţi roşieni, proprietari din Roşia Montană, nu aduşi cu autobuzul ca la mineriade, noi am venit singuri, de bună voie. Am un mesaj simplu şi important: i-am prins de data asta în capcană. E pentru prima dată după 20 de ani când putem să câştigăm şi noi, nu doar ei”, a spus Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul ONG care se opune proiectului minier de la Roşia Montană. El a adăugat că “Clujul nu e departe, e peste deal, cum va fi şi cianura de la Roşia Montană, tot peste deal faţă de voi. Suntem legaţi ombilical de această cauză. Mă bucur extraordinar că o cauză ca Roşia Montană a trezit societatea civilă cu adevărat. O societate civilă nu adusă cu autobuzele şi autocarele. Protestez de 14 ani şi nu am cedat o zi. Vă garantez că dacă ieşim în stradă şi ne cerem drepturile, vom învinge. Acesta este mesajul meu de la Roşia Montană. Roşia Montană este inima istorică a României. Transmitem politicienilor în costum macho că vrem Roşia Montană neschimbată”. 


Parlamentarii aşteaptă indicaţii de la cercurile de interese

Pe lângă sătenii din Roşia Montană, la protestul din această după-masă a fost prezent şi istoricul clujean Ioan Piso. „Consider că tineretul şi cine mai are o picătură de sânge de român în el că trebuie să ieşim să ne apărăm”, a spus un sătean din Roşia Montană.

Ioan Piso a subliniat că parlamentarii aşteaptă indicaţii de la cercurile de interese. „Şmecherii aşteaptă să ne plictisim sau să obosim. Fiecare dintre noi va trebuie să facă un legământ cu propria conştiinţă că nu va înceta protestele înainte ca această lege să cadă. Parlamentarii noştri sunt aşa cum sunt, sunt câţiva de bună calitate, dar majoritatea aşteaptă indicaţii de la partide sau de la cercurile de interese. Nu vor lua o hotărâre corectă decât sub presiunea străzii”, a declarat istoricul Ioan Piso.

Proteste, în toată ţara

În ultimele zile, aproximativ 1.500 de persoane au protestat la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, şi la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

abonare newsletter