Actualitate

Fericirea se atinge... la 85 de ani

<p /><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/12-fericirea2-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pe măsura înaintării în vârstă, omul trăieşte mai deplin starea de fericire, susţin unii experţi britanici.

Conform calculelor profesorului Lewis Wolpert, de la University College London (UCL), cea mai frumoasă vârstă din viaţa omului este la 85 de ani, păcat doar că nu mulţi au norocul să se bucure de ea, relatează The Telegraph.

 


Cauze ar fi mai multe, spune el, indicând, între altele, faptul că la această vârstă un om nu mai poartă povara responsabilităţilor şi grijilor cotidiene şi, astfel, se poate bucura mai mult de viaţă. Astfel, în anii adolescenţei şi la 20 de ani o persoană trăieşte o viaţă normală, fără o percepţie specială a fericirii. Urmează o perioadă de declin în ceea ce priveşte percepţia stării de bine, care durează până la vârsta de 45 de ani, când toate eforturile sunt direcţionate spre familie şi performanţele profesionale. Abia după aceasta începe urcuşul, iar apogeul s-ar înregistra - conform experţilor - în jurul vârstei de 80 de ani şi chiar către 90 de ani. Aceste concluzii au la bază un studiu în care au fost implicaţi 341.000 de voluntari.

 


Femeile se simt bătrâne la 29 de ani, bărbaţii.... abia după 60

 


Un alt studiu, realizat tot de cercetătorii britanici, a arătat că femeile încep să se considere bătrâne la vârsta de 29 de ani, în timp ce bărbaţii nu îşi pun această problemă decât de la 58 de ani în sus. Un sfert dintre femeile participante la studiu au recunoscut că s-au simţit bătrâne imediat ce au zărit că le-au apărut câteva fire albe de păr. În schimb, bărbaţii tind să creadă că sunt în continuare tineri câtă vreme nu au probleme cu sexul. Se crede că acest decalaj de percepţie a vârstei între sexe este determinat de atitudinea societăţii faţă de tinereţe şi frumuseţe. Femeia modernă se poate simţi “trecută” dacă ajunge să creadă că nu se mai încadrează într-un anumit ideal. Bărbaţii, care sunt mai puţin definiţi în funcţie de aspectul exterior, refuză să se comporte conform vârstei până la aproape 60 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter