Actualitate

MAI: Decizia privind aderarea României la Schengen nu trebuie conexată cu problema romilor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi juridice pentru a adera la spaţiul Schengen şi că o eventuală decizie a statelor membre nu trebuie conexată cu problematica romă, în contextul declaraţiilor făcute de ministrul german de Interne.

"Declaraţiile critice la adresa României şi Bulgariei ale ministrului de interne german, Hans Peter Friederich, au fost făcute în contextul unei hotărâri judecătoreşti care obligă autorităţile germane să acorde ajutor social unei familii de cetăţeni români, şomeri la momentul solicitării, fapt ce ar crea premizele, în opinia sa, a unei prezenţe masive în Germania a cetăţenilor români şi bulgari pentru a beneficia în mod nejustificat de ajutoare sociale", potrivit unui comunicat al MAI, care "se arată surprins de informaţiile apărute în spaţiul public care sugerează că Germania s-ar opune aderării României la spaţiul Schengen".
În cadrul reuniunii Consiliului JAI din 7 - 8 octombrie 2013 de la Luxembourg, incluziunea romilor nu a fost subiect pe agenda de discuţii. De asemenea, în cadrul lucrărilor nu a fost făcută nicio apreciere critică la adresa României şi a cetăţenilor români pe această chestiune, precizează MAI.
Pe de alta parte, în discuţiile bilaterale avute în marja Consiliului din 7 - 8 martie 2013, ministrul Radu Stroe a transmis omologului său german faptul că problematica integrării romilor nu se circumscrie competentelor MAI, iar părţile au concluzionat la acea dată că aceste aspecte trebuie abordate de către miniştrii cu atribuţii în domeniu social din cele două state.
Ministerul Afacerilor Interne reafirmă faptul că "România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi juridice pentru a adera la spaţiul Schengen şi că o eventuală decizie a statelor membre nu trebuie conexată cu problematica romă", mai arată sursa citată.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, marţi, înainte de Consiliul JAI, că aşteaptă o poziţie a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasă pe europenii, inclusiv români, care vin în Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale.
Hans-Peter Friedrich a recunoscut că mulţi români şi bulgari muncesc serios în Germania, dar a precizat că Berlinul nu mai poate accepta primirea est-europenilor care vin doar pentru a accesa ajutoarele sociale. "E adevărat, multe persoane din România şi Bulgaria, dar şi din alte ţări din Estul Europei, vin în Germania pentru a munci serios şi aceştia sunt bineveniţi. Din păcate, sunt şi unii care vin doar pentru că vor să aibă acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta şi mă aştept ca şi Comisia să înţeleagă aceste diferenţe", a declarat Friedrich jurnaliştilor, înainte de Consiliul JAI, care are loc la Luxemburg

Ultimele Stiri
abonare newsletter