Actualitate

Ardelenii, printre cei mai „slabi” şpăguitori din ţară. Clujenii fac excepție

Potrivit socilogilor există diferențe regionale și de mediu de rezidență în ceea ce privește mita și există tendința de a considera că acest fenomen se petrece mai rar în Ardeal, Banat ori Bucovina ori în zona rurală. Teoriile par a fi confirmate, cel puţin parţial, şi de datele înregistrate de piatadespaga.ro.

Astfel, cele mai mici şpăgi par a se plăti în judeţele Bihor, Sibiu şi Braşov (între 57 şi 80 de euro). Clujul se încadrează însă la polul opus, cu șpăgi care depășesc în medie 312 euro, apropiate de cele înregistrate în zone cu performanțe economice peste media locală – judeţul Timiş, pentru care au fost raportate pe site-ul mai sus menţionat şpăgi medii de 359 euro și Bucureşti – 283 de euro.

Care sunt domeniile în care mita se simte la ea acasă?

Rezultatele Barometrului Global al Corupţiei arată că sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia rămân cele mai mari consumatoare de mită din partea populaţiei din România, se arata într-un studiu al Transparency International.


Astfel, 1 din 7 romani declară ca, în ultimele luni, a dat mită în sistemul medical, în timp ce 1 din 50 de români a plătit mită în sistemul de învăţământ, în condiţiile în care tinerii şcolarizaţi reprezintă 20% din populaţia ţării. Acelaşi studiu arată că cel puţin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% dintre aceţtia au refuzat să o plătească.

Etichete: cluj spaga mita
Ultimele Stiri
abonare newsletter