Actualitate

Banii europeni, buni pentru investiții îndoielnice?

Consiliul Judeţean a plătit o sumă imensă pentru reamenajarea a două camere de 80 m.p.

Proiectarea tehnică a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, inaugurat marţi în cadrul Muzeului Etnografic, a costat peste 8.000 euro, adică aproximativ 45 euro/mp. Ce șanse sunt ca această investiție să se amortizeze vreodată?

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, proiect derulat de Consiliul Judeţean, prin fonduri europene a fost inaugurat marţi în prezența oficialilor județeni. Centrul funcţionează la parterul Muzeului Etnografic de pe strada Memorandumului, în două camere, cu o suprafaţă totală de aproximativ 108 mp, din care 80 mp este suprafaţa în care funcţionează propriu zis centrul. Forul judeţean a reamenajat cele două încăperi, grupurile sanitare, holul de acces şi gangul exterior care are o suprafaţă totală de 70 mp.


Pentru reamenajarea celor două camere a fost necesară şi realizarea unui proiect tehnic, unul dintre paşii fireşti în derularea oricărui proiect de reamenajare interioară.

În acest sens, Consiliul Judeţean Cluj a încheiat în anul 2009 contractul pentru proiectul tehnic al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj cu firma SC Top Proiect SRL din Cluj-Napoca, firmă deţinută de Mihai Oltean, soţul Sandei Oltean, arhitectul şef al forului judeţean.


Contractul a fost atribuit prin achiziţie directă deoarece suma necesară pentru proiectarea tehnică a fost sub 15.000 euro, iar în astfel de situaţii, legea permite atribuirea prin achiziţie directă. Conform referatului anexat la contractul semnat între cele două părţi, valoarea achiziţiei a fost stabilită la un maxim de 14.500 euro, iar oferta desemnată câştigătoare, respectiv a firmei SC Top Proiect SRL Cluj-Napoca a fost de 30.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 7.100 euro, cursul valutar la vremea respectivă fiind de 4,2 lei pentru un euro.

Pentru aceşti bani, firma s-a obligat să realizeze expertiza tehnică, documentaţia de avizare pentru lucrările de intervenţie, documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism, pentru avize şi acorduri legale, fişa tehnică privind condiţiile de proecţie a mediului şi studiul de impact asupra mediului, proiectul tehnic, detalii de execuţie, proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construcţie.


Reactualizarea proiectului a costat încă 1.100 €

Trei ani mai târziu, în 2012, a fost necesară reactualizarea proiectului tehnic pentru centrul de informare. Rodica Gogonea, managerul de proiect, a explicat că în 2009 a fost depus proiectul pentru finanţare, analiza lui a durat până în 2012 când a fost semnat contractul. După analiza proiectului, s-a aprobat doar jumătate din suma solicitată de Consiliulu Judeţean astfel că s-a impus şi refacerea unor documente, printre care şi proiectul tehnic. Pentru reactualizarea proiectului tehnic au mai fost necesari încă 5.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 1.100 euro. Contractul a fost semnat tot cu SC Top Proiect SRL, oferta lor fiind desemnată câştigătoare tot prin procedura achiziţiilor publice.

Care este preţul pieţei pentru reamenajări interioare?

Preţul pentru proiectul tehnic pentru reamenajarea interioară a unui spaţiu variază între 5 şi 15% din valoarea totală a investiţiei, potrivit preţurilor actuale de pe piaţă. Arhitectul Horaţiu Răcăşan a explicat că se stabileşte un procent din valoarea totală a investiţiei în funcţie de ceea ce se doreşte să se realizeze în spaţiul respectiv: spaţii medicale, birouri, etc., astfel că preţul variază în funcţie de complexitatea reamenajării spaţiului. În spaţiul din Muzeul Etnografic au fost făcute lucrări de modernizare a spaţiului, dotarea acestuia cu mobilier şi echipamente IT plus pavarea cu piatră cubică a gangului în suprafaţă de 70 mp şi modernizarea grupurilor sanitare.


Întregul proiect pentru realizarea centrului a costat aproximativ 100.000 euro. Din totalul sumei de 450.338 lei, fondurile europene nerambursabile au fost în valoare de 315.031 lei, din bugetul naţional au fost alocaţi aproape 25.600 lei, iar din bugetul Consiliului Judeţean, aproape 7.000 lei.

abonare newsletter