Actualitate

FOTO: A doua staţie de epurare ca mărime din România a fost inaugurată la Cluj-Napoca

Cea mai mare staţie de epurare din ţară după staţia de epurare de la Glina (Ilfov) a fost inaugurată, marţi, de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj şi ai Companiei de Apă „Someş”. Staţia de epurare va deservi municipiul Cluj-Napoca şi comunele Floreşti, Baciu, Gilău şi Săvădisla, iar lucrările au costat aproximativ 35 de milioane de euro.

Marţi a avut loc ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor la “Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca”, din cartierul clujean Someşeni, proiect derulat de Compania de Apă Someş în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu cu finanţare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Contractul pentru modernizarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca a fost în valoare de 147,95 milioane de lei (fără TVA), iar lucrările au durat doi ani. În urma lucrărilor de modernizare, staţia din Cluj poate să proceseze nu mai puţin de 111.000 de metri cubi de apă menajeră pe zi. Pentru controlul debitului în exces au fost amenajate patru bazine de colectare a apei pluviale de 7.300 metri cubi.


“Avem o staţie de epurare modernă, astăzi am inaugurat extinderea staţiei de epurare de la Cluj, este a patra inaugurată anul acesta după Huedin, Gherla şi Dej. Staţia deserveşte undeva la 360.000 de locuitori. Această staţie este a doua ca şi mărime şi capacitate după cea de la Bucureşti, unde vor lucra câţiva zeci de clujeni. Compania de Apă Someş este instituţia care a atras cele mai mari fonduri comunitare. Toţi din această companie au muncit pentru noi, beneficiarii serviciilor prestate, să avem apă de calitate superioară şi, cel mai important, au eliminat pierderile din reţele de alimentare. Astăzi avem cea mai modernă staţie de epurare din ţară, deocamdată deserveşte municipiul Cluj-Napoca şi câteva comune, dar are capacitatea de a prelua apele uzate din tot judeţul”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Directorul general al Companiei de Apă Someş, Dorin Ciatarâş, a declarat la rândul său că respectarea condiţiilor severe impuse de Directivele UE pentru calitatea apelor uzate ce sunt înapoiate în mediu necesită mari costuri de modernizare şi de operare a staţiilor de epurare urbane.


“Ca şi noutate adusă prin reabilitarea staţiei de epurare din municipiul Cluj-Napoca este faptul că s-a introdus treapta terţiară impusă de UE pentru a încadra apa rezultată după tratare în normativele europene, implicit cele româneşti. Apa este de bună calitate şi se încadrează în toţi parametrii care au fost puşi prin proiect şi prin memorandumul de finanţare. Aproximativ jumătate din necesarul de energie electrică şi termică pentru funcţionarea staţiei este asigurată prin cogenerare din biogazul rezultat din nămolurile de epurare”, a precizat Ciatarâş.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a profitat de ocazie pentru a-l ataca pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, căruia i-a solicitat reabilitarea drumului de acces la staţia de epurare.


Tiberiu Urdăreanu, directorul companiei UTI Instal Construct, a declarat că pe parcursul derularii lucrărilor stația a fost operațională.

“Am asigurat continuitatea fluxului de epurare a apei menajere și respectarea parametrilor fizico-chimici și biologici privind deversarea în râul Someș. Noile construcții au fost integrate treptat în procesul tehnologic de epurare. Apa curată va curge până la Dej, acolo unde m-am şi născut. A fost un proiect complex şi greu de implementat. Cerinţele proiectantului, ale clientului şi ale supervizorului au fost de o exigenţă maximă. Lucrările au durat doi ani, iar cel mai greu ne-a fost pe timp de iarnă, dar am livrat totul la termen. Împreună cu partenerii am reuşit să ducem la capăt acest proiect”, a declarat Urdăreanu.


Consiliul Judeţean Cluj a anunţat în decembrie 2011 demararea lucrărilor de modernizare şi extindere a staţiei de epurare din Cluj-Napoca. Lucrările au fost realizate de o asociere formată din companiile UTI Instal Construct (controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu), Intini Angelo, Giovanni Putignano&Figli.

În cadrul acestei lucrări, UTI a asigurat managementul proiectelor, precum și partea de lucrări și instalații specifice.


Compania UTI Instal Construct, care a realizat lucrările de modernizare şi extindere a staţiei de epurare din Cluj-Napoca în asociere cu Intini Angelo şi Giovanni Putignano&Figli, face parte din grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu. Grupul a avut la finalul anului 2010 o cifră de afaceri de 159 milioane euro, în creştere cu 26% faţă de anul precedent.

UTI GRUP a participat la realizarea unor proiecte  de renume cum ar fi Arena Națională din București, Cluj Arena, Aeroportul Internațional Henri Coandă București (Terminalul  Plecări și Shengen), Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu, Aeroportul Internațional Cluj, Metrorex.

Modernizarea staţiei de epurare Cluj-Napoca face parte din proiectul major de investiţii “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj”, co-finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 milioane de euro derulat de Compania de Apă Someş în perioada 2008-2013. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 74%, cea a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale din aria proiectului la 1,9%, restul de 12,8% fiind obţinut de Compania de Apă Someş prin credit bancar de la BEI.

abonare newsletter