Actualitate

Baletul pe gheață ”Frumoasa din pădurea adormită” la Opera Română din Cluj

Melomanii clujeni sunt invitați vineri 17 ianuarie 3013, să ia parte la spectacolul de balet pe gheață ”Frumoasa din pădurea adormită”, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovsk. Baletul este prezentat de Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din Sankt Petersburg, pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca, unde balerinii-patinatori vor susține două reprezentanții, de la orele 17.00 și 20.00.

Anii trecuți, artiștii au prezentat în fața publicului clujean ”Spărgătorul de nuci” și ”Lacul ledebelor”, celelalte două balete compuse de Ceaikovski, astfel că reprezentațiile de mâine seară întregesc repertoriul de balet al compozitorului rus. Baletul pe gheață ”Frumoasa din pădurea adormită” este prezentat pentru prima oară publicului din România iar prin acest spectacol Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din Sankt Petersburg urcă pentru al trilea an consecutiv pe pe scena Operei din Cluj-Napoca.

„Venim la Cluj-Napoca pentru al treilea an consecutiv. Este un oraș cald, primitor și ne bucurăm de fiecare dată să fim aici. Repertoriul nostru actual include cinci spectacole complete, sperăm să le prezentăm pe toate și aici”, a declarat Konstantin Rassadin, directorul artistic al ansamblului, în cadrul unei conferințe de presă.


Spectacol greu de realizat și costisitor

Ansamblul de balet este formant din 40 de balerini-patinatori care vor executa pe scena Operei Române din Cluj-Napoca, transformate într-un adevărat patinoar, numeroase sărituri și piruete grațioase, o adevărată feerie pe gheață, rezultatul muncii a două școli rusești ce excelează la nivel mondial: cea de patinaj artistic și cea de balet.

Întrebat cât durează pregătirea unui spectacol de o asemnea anvergură, Konstantin Rassadin coregraful baletului a afimat că ”pregătirea unui asemene a spectacol uneori poate dura minim o luna dar se ajunge și la nouă luni de pregătiri, în funcție de complexitatea și durata reprezentației. Un asemnea spectacol este foarte scump pentru că trebuie să gândim totul începand de la costume, decorațiunile scenice, reclamele pe radio, confectionarea și transportare gheții dar și foarte greu de realizat, balerini trebuind să patineze pe scenă la fel cum ar juca într-o scenă de balet clasic pentru că între genul de spectacol pe care îl facem noi și baletul clasic nu există altă diferență decât gheața”.


Fiecare spectacol cu artișii lui

Acesta a explicat pentru fiecare spectacol montat se caută artiștii potriviți din cadrul ansamblului care numără 80 de balerini-patinatori.

„Este foarte important să alegem persoanele potrivite, mai ales pentru rolurile principale. Fiecare artist are stilul propriu și se focalizează pe un anumit gen de roluri – de exemplu un artist de dramă nu va interpreta o comedie. Nu există ”dubluri”, dacă unul dintre baleriii care joacă un rol principal se îmbolnăvește sau pățește ceva spectacolul se anulează”, a spus Rassadin.


De la patinaj artistic la balet pe gheață

Ambii interpreți ai personajelor principale au practicat înainte patinajul artistic iar pentru a evolua în cadrul spectacolelor de balet pe gheață au parte de o pregătire intensivă de doi ani de zile.

„Învățăm tehnicile actoricești și mișcările de balet clasic. În plus, pregătirea fizică a corpului este diferită la baletul pe gheață de baletul clasic”, a explicat Marina Lekhmus, interpreta rolului feminin principal, vrăjitoarea Carabosse. „Trecerea este destul de dificilă, dar dacă se face cu suflet și cu multă muncă, atunci reușim”, a completat și Roman Zarutckii, interpretul rolului masculin principal, prințul Désiré.


Pentru pregătirea spectacolelor, balerinii-patinatori se antrenează zilnic timp de trei ore, care includ atât elementele de coregrafie, cât și pregătirea pe gheață.

Balat pe gheață vs. balet clasic

Adaptarea baletelor clasice pentru gheață este realizată de Konstantin Rassadin, care respectă toate canoanele baletului clasic în transpunerea mișcărilor pe gheață.


„Modul în care am gândit aceste spectacole de balet pe gheață păstrează 100% estetica unui balet clasic. Toate elementele de acolo se găsesc și în spectacolul pe gheață. Concepem spectacolele de la bun început pentru scenele de teatru, adică maxim 12 x 12 metri, și adaptăm mișcările pe gheață ținând cont de acest lucru. Componenta de balet clasic este foarte importantă și este cel mai bine pusă în valoare pe scenele de teatru”, a mai spus Rassadin.

Ansamblu unic în lume

Potrivit coregrafului, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din Sankt Petersburg este singurul din lume care prezintă baletul pe gheață în stil clasic.

”Nu există concurență pentru spectacolele noastre. Noi suntem singurii din lune care are prezentă baletul pe gheață în stil clasic. Mai există spectacole pe gheață însă ele sunt concepute gen ”holliday nights” și sunt axate în principal pe jocurile de lumini, decorurile scenice și pe costume și mai puțin pe reprezentația balerinilor-patinatori”, a încheiat Rassadin.

Spectacolul ”Frumoasa din pădurea adormită”

Muzica: Piotr Ilici Ceaikovski

Coregrafia originală: Marius Petipa

Coregrafia adaptată: Konstantin Rassadin

Cu: Marina Lekhmus (Carabosse), Roman Zarutckii (Prințul Désiré)

Durata spectacolului: 2 ore cu o pauză.

abonare newsletter