Național
BEC, reacție în urma deciziei Curții de Apel Ploiești: „Activitatea tuturor birourilor electorale continuă”. Ministrul Justiției: „Legea nu permite instanțelor judecătorești să suspende decizii ale CCR”.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, joi seara, că procesul electoral pentru alegerile prezidențiale programate în 4 mai continuă, în urma deciziei unui judecător de la Curtea de Apel Ploiești care a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024.

BEC a anunțat că procesul electoral pentru alegerile prezidențiale programate în 4 mai continuă.
„Activitatea tuturor birourilor continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat de presă al BEC.
CITEȘTE ȘI:
CCR a ANULAT alegerile prezidențiale. Procesul se reia de la zero.
Anunțul vine după ce judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, suspendarea executării şi anularea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reacția Biroului Electoral Central
Potrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative, cât și de acte administrative cu caracter normativ și anume:
*Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
*Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
*Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;
*Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
*Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
„În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat al BEC.
Ministrul Justiției: legea nu permite instanțelor judecătorești să suspende sau anuleze decizii ale CCR
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat, joi, că legislația, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale.
„Am observat și eu existența unei astfel de hotărâri judecătorești. Urmează să analizăm contextul în care aceasta a fost adoptată, pentru a stabili în ce măsură pot să fie exercitate atribuții instituționale ale ministerului nostru cu privire la exercitarea unor verificări disciplinare, întrucât, strict la nivel teoretic, nu există căi de atac în legislația din România prin care decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale, care nu sunt acte administrative conform legislației, să fie atacate în contenciosul administrativ. Legea, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale”, a declarat Radu Marinescu, potrivit Agerpres.ro
Potrivit ministrului, alegerile prezidențiale din luna mai nu sunt afectate de decizia Curții de Apel Ploiești.
Declarația vine după ce un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis, joi, o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
Între timp, secția pentru judecători din CSM a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, care a hotărât suspendarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: