Actualitate
FOTO - Terapeuţi patrupezi pentru studenţii din Cluj
Un program unic în ţară a început, joi, la Cluj-Napoca: mai mulţi câini de terapie sunt implicaţi într-un program de dezvoltare personală şi relaxare destinat studenţilor.
Programul “Keep Calm with Dogs”, derulat de asociaţia Dog Assist, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost lansat ieri la Vivariul UBB. Este un program unic în ţară prin care organizatorii îşi propun să îi scape de stres pe studenţi şi să le dezvolte încrederea în sine cu ajutorul unor câini de terapie. Activităţile se vor derula în fiecare sâmbătă, fie într-o cameră special amenajată în interiorul Vivariului, denumită Camera cu Câini, fie în exterior. O şedinţă va dura între o jumătate de oră şi două ore, vor fi implicaţi cel mult 10 studenţi şi doi-trei câini.
Ce se va întâmpla în Camera cu Câini
Studenţii vor fi implicaţi în diferite activităţi prin care vor interacţiona cu animalele. Dacă este vorba despre relaxare şi alungarea stresului, tinerii vor fi lăsaţi să mângâie câinele, să îl perie sau să îl plimbe. Dacă, stăpânii câinilor vor să îi ajute pe studenţi să capete încredere în ei, să îşi crească stima de sine, atunci vor fi provocaţi să ia parte la activităţi care prespupun controlul câinelui. “Ne propunem să îi liniştim şi să îi încărcăm pozitiv pe studenţi, de aceea le propunem o serie de activităţi cum ar fi periatul câinelui, trasee pe care ei le pregătesc pentru câini, de genul mers pe sub mai multe scaune, urcat câinele pe scaun, sărit peste mese ca ei să prindă încredere în ei că reuşesc să facă lucrul acesta. Apoi construcţii de costume pentru câini pe care noi le vom folosi în terapie, jucării pentru câini pe care tot ei le vor test ape câini”, explică George Mosoia, stăpânul unuia dintre câini şi preşedintele fundaţiei Dog Assist.
Cum te ajută un câine să fii mai încrezător
Specialiştii spun că un câine îl ajută pe stăpân sau pe pacientul care face terapie cu un câine să capete încredere în forţele proprii datorită comenzilor pe care le învaţă şi le execută câinele ceea ce îi dă sentimentul de control stăpânului sau pacientului. “Pentru dezvoltarea personală a studenţilor contează foarte mult nivelul stimei de sine, cum îşi percep ei activităţile şi capacitatea de a susţine un ritm alert de învăţare. Activităţile pe care le vom susţine aici au două scopuri: de relaxare ceea ce înseamnă că creierul tău intră într-o stare de linişte şi se poate recupera mai târziu. Şi faptul că dau comenzi îi ajută pe studenţi să perceapă că deţin controlul dacă îl ascultă câinele”, afirmă Anca Zăgrean, psiholog în cadrul Dog Assist.
Cine sunt terapeuţii studenţilor
Patru dintre căţeii terapeuţi care vor participa la “Keep Calm with Dogs” sunt Bailey, Bes, Dersou şi Norco. Doar Norco nu are încă atestatul de câine terapeut, dar acum munceşte pentru obţinerea acestuia.
Bailey este o femelă din rasa Beagle, în vârstă de patru ani şi jumătate. Este câine terapeut, dar ştie să şi danseze, abilitate care a făcut-o vedetă la emisiunea TV, „Românii au talent”. Ca să ştie atât de multe lucruri, a început dresajul de la vârsta de trei luni. “Am început dresajul cu ea la vârsta de trei luni. Am făcut iniţial dresaj de bază, obedienţă, comenzi “Şezi!”, “Culcat!”, “Aşteaptă!”, venire la stăpân, mersul la pas, după care am început trucurile. În momentul de faţă, ea încă învaţă trucuri, deci este un dresaj continuu prin repetarea comenzilor vechi, învăţarea unor comenzi noi”, spune Iulia Lazăr, stăpâna lui Bailey.
Ea este şi câine de terapie, face demonstraţii de mai multe sporturi canine. Face terapie asistată de animale de un an şi este câine asistat. Ea şi stăpâna ei lucrează cu copii cu sindrom Down, cu autism, nevăzători.
Dersou şi Bes, tata şi fiul care îi vor ajuta pe studenţi
Bes are doi ani şi jumătate şi este fiul lui Dersou, în vârstă de şapte ani. Amândoi sunt câini de terapie şi iubesc oamenii. Stăpânul lor spune că aceasta este o condiţie foarte importantă în terapia cu animale. “Pentru un câine de terapie se lucrează aproximativ jumătate de an. Sunt anumite rase cu care se lucrează mai uşor cum ar fi Labrador Retriever sau Golden Retriever, dar cel mai important este temperamental câinelui. Este important ca acel câine să îşi dorească compania omului şi să aibă interacţiuni pozitive”, afirmă George Mosoia.
Norco mai are de învăţat
Norco este o femelă din rasa Smooth Collie şi este nouă în terapia cu animale. Ea încă mai are de învăţat ca să obţină certificatul de câine terapeut, dar este un animal foarte prietenos care iubeşte oamenii. “Este un câine de familie. Noi mai avem în familie încă doi câini cu care mergem la expoziţii, cu Norco nu mergem. Ea era până nu demult compania noastră şi a celorlaţi câini. Între timp ne-am dat seama că îi place foarte mult să aibă grijă de copii, de animale mici, orice vietate care are nevoie de protecţie. Când am auzit că asociaţia Dog Assist căuta voluntari, am decis că aceasta ar fi munca ideală pentru ea”, declară stăpânul lui Norco.
Acum, ea şi stăpânul său se află la mijlocul cursurilor şi încă nu au ajuns la partea de trucuri.