Actualitate

Salvamont Cluj NU face parte din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Vuşcan: S-a făcut o confuzie

Prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, a actualizat componenţa Comitetului pentru Situații de Urgență Cluj, în 23 ianuarie, la trei zile după accidentul aviatic din Munții Apuseni. Cu toate că a declarat în nenumărate rânduri că Salvamont Cluj ar trebui să facă parte din acest comitet, Vuşcan a “uitat” să-l includă pe listă pe şeful Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă.

În schimb, au fost incluși pe listă majoritatea directorilor de servicii publice deconcentrate din județul Cluj, conducători ai unor instituţii, regii autonome şi societăţi comerciale.

Salvamontiștii clujeni au cerut imediat după prăbușirea avionului pe raza comunei Horea să fie alertați în cazul unor situații de urgență. Documentul privind reactualizarea comitetului de urgență a fost trimis instituțiilor abilitate dar nu a fost făcut public.


Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat că la întâlnirea respectivă când s-a actualizat componenţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj reprezentanţii Salvamont au participat şi ei. „S-a făcut o confuzie, toată lumea a fost inclusă”, a spus Vuşcan.

Potrivit unui comunicat de presă de luni a Prefecturii Cluj. Gheorghe Vuşcan, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, a dispus, actualizarea acestei structuri de intervenţie, determinată de preluarea comenzii Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” de către generalul de brigadă, Adrian Tonea.


„În ceea ce priveşte introducerea în structura acestui comitet a altor entităţi cu responsabilităţi în acţiuni de salvare, suntem în etapa de derulare a procedurilor de includere a acestora în structurile judeţene de intervenţie pentru situaţiile de urgenţă. Ne referim aici la Serviciul Public Judeţean de Salvamont-Salvaspeo Cluj, Salvamont Salvaspeo Vlădeasa Cluj, Cluburile de Radioamatori clujene, ANCOM, Transylvania Off Road Club etc. Menţionăm că structurile Salvamont din judeţ şi Transylvania Off Road Cluj, sunt cooptate în Planul Operaţional de Intervenţie în caz de Accidente de Aviaţie Civilă, actualizat în anul 2013”, se arată în documentul citat.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj este vicepreşedinte, lista fiind completată de 48 de membri, printre care îi amintim pe Tudor Grindea, şeful IPJ Cluj, Mircea Rotar, inspector şef Poliţia Autostrăzii Transilvania, Aurel Litan, inspector şef Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj, Florinel Budişan, comandant Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Dorin Ungur, şeful ISU Cluj, Dorina Duma, director DSP Cluj, Horea Simu, director Serviciul de Ambulanţă Cluj, Dorel Oros, director Direcţia Silvică Cluj sau Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.


Reamintim faptul că şi în şedinţa de consiliu judeţean când s-a votat bugetul judeţului Cluj pe anul 2014 consilierii USL au respins propunerea celor din PDL de alocare  asumei de 100.000 de lei pentru dotarea Salvamontului cu un snowmobil şi cu ATV-uri.

Şeful Serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă, a declarat după accidentul din Munţii Apuseni că salvamontiştii se puteau implica mai bine în cazul accidentului aviatic şi că Salvamont a fost ultimul anunţat.


"Cred că salvamontiştii se puteau implica mai bine, ne asumăm o parte din vină, că nu am reuşit să ne impunem în mulţi ani ca un colaborator viabil de luat în seamă. Noi am fost alarmaţi ultimii, am fost, nu pot spune refuzaţi, dar este o perceptie la nivel naţional. Salvamont nu apare pe indexul de alarmare la 112. Dacă se întâmplă un accident pe munte, o rătăcire a cuiva pe munte, noi aflăm ultimii. Nu suntem parte a celulei de criză. În cazul în care se întâmplă un accident, Salvamont Cluj nu este pe lista celulei de criză a domnului prefect. Ar fi trebuit să batem la mai multe uşi, sau cu mai multă forţă şi să încercăm să le deschidem", a spus, şeful Serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.


Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

 

abonare newsletter