Actualitate

Balul Operei 2014: Salvamontiştii, jandarmii şi eroii din Apuseni vor primi premiul „Emblema de Cluj” - FOTO

Serviciul Salvamont Cluj, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj şi întreaga comunitate a localităţii Horea, unde s-a prăbuşit avionul de mici dimensiuni în care şi-au pierdut viaţa Adrian Iovan şi Aura Ion, vor primi premiul „Emblema de Cluj” la cea de-a XIX-a ediţie a Balului Operei.

Cea de-a doua seară, Gala Laureaţilor, dedicată personalităților premiate în cadrul edițiilor anterioare, va debuta cu momentul decernării Titlului și Medaliei „Senior al Cetăţii” și a Medaliei „Emblemă de Cluj”.

„Am decis să acordăm 13 premii, Serviciului Salvamont Cluj pentru intervenţia în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, secţia Huedin, pentru intervenţia în cazul accidentului, comunei Horea, întreaga comunitate, premiul va fi înmânat primarului şi comunei Beliş. Evenimentul a fost unul tragic, dar a avut meritul de a scoate în evidenţă calităţi umane şi profesionale deosebite, motiv pentru care am decis să decernăm titlul Emblemă de Cluj moţilor, salvamontiştilor şi jandarmilor”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.


Printre premianţi se mai numără Teatrul Maghiar de Stat Cluj pentru că a reuşit să intre în Uniunea Teatrelor Europene, Opera de Stat Maghiară pentru organizarea evenimentelor desfăşurate sub egida bicentenarului Verdi, Filarmonica de Stat Transilvania pentru festivalul Toamna Muzicală Clujeană, Academia de Muzică Gheorghe Dima, TiMAF, Boyler Events pentru festivalul Electric Castle, EBS şi SC Cluj Arena.

Cătălin Botezatu, care va oferi o prezentare de modă, a declarat la Cluj-Napoca că va aduce pe scena Balului Operei un show pe care îl face foarte rar în România.


„Este singurul bal al operei autentic din România, nu e doar un eveniment de divertisment, ci şi de promovare a valorilor din această zonă. Eu vin cu acel plus de imagine înceea ce priveşte fashion-ul, moda este o artă. Anul acesta vin cu o colecţie Rusia. Este un show amplu, voi avea 45 de outfit-uri, este un adevărat show pe care îl fac foarte rar în România, am făcut desfăşurări mari de forţă, veţi vedea coafuri sofisticate. Moda este amanta perfectă care niciodată nu mă înşală ”, a declarat Botezatu.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a declarat la rândul său că oraşul Cluj-Napoca este cel mai intelectual oraş din România.


„Balul Operei este o efigie a Clujului, a Transilvaniei, tradiția vine de la Viena, într-o vreme când Cluj, Milano, Viena făceau parte din aceeași unitate culturală, artistică și politică fără să fie nevoie de viză. Un atribut al popoarelor civilizate este gustul pentru ceremonie. Secvenţa care se cheamă Seniorii Cetății a venit când balul a avut nevoie de o alura academică, integrată în gustul cetății Cluj, cel mai intelectual oraș, cu cei mai mulți studenți, cei mai mulți membri ai Academiei Române după București, șase universități de stat. Vor fi onorați clujeni de marcă. Senior nu se referă la vârstă, senior al creației și culturii poți fi la orice vârstă. Sunt personalități deosebite care și-au dat măsura valorii”, a declarat rectorul UBB Cluj.

Directorul Balului Operei, Matei Miko, a declarat că bugetul din acest an a fost "insuficient". "Bugetul este insuficient ca în fiecare an. Nu se mai găsesc bilete de vânzare la ediţia din acest an", a precizat Miko.


În data de 22 februarie 2014 va avea loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, a XIX-a ediție a Balului Operei, iar în data de 23 februarie 2014 evenimentul va continua cu o gală dedicată valorii,  Gala Laureaţilor.

În prima seară, Balul Operei aduce în premieră un spectacol de operă inedit, oferit de Opera Naţională Română din Cluj, în regia lui Marius Vlad Budoiu, cu un decor special creat pentru acest eveniment. Spectacolul prezentat de Anca Ţurcaşiu şi Rareș Bogdan, va fi urmat de tradiţionala decernare a Trofeelor Lya Hubic și a Premiului Mecena. După o pauză de șampanie şi un recital susţinut de Natalia Barbu, seara va continua cu un moment specific al Balului, dedicat artei costumului și va oferi un regal de modă by Cătălin Botezatu precum și decernarea trofeului Moda Cum Laude.  Petre Geambaşu Show Band cu solistele Doina Spătaru, Anca Ţurcaşiu, Marcela Scripcaru, Elena Niciu și Marele Bufet al Balului Operei, vor face din această ediţie o seară de neuitat.


Cea de-a doua seară, Gala Laureaţilor, dedicată personalităților premiate în cadrul edițiilor anterioare, debutează cu momentul emoţionant al decernării Titlului și Medaliei Senior al Cetăţii și a Medaliei Emblemă de Cluj. Seara va continua cu un concert susţinut de virtouzul naist, compozitor și dirijor Nicolae Voiculeţ în memoria Mariei Tănase, spectacol urmat de un cocktail oferit invitaţilor.

abonare newsletter