Actualitate
Turda vrea să încheie un contract de asociere pentru administrarea rezervațiilor naturale din zonă
După modelul Câmpia Turzii, administrația locală turdeană intenționează să încheie un contract de asociere în vederea administrării eficiente și punerii în valoare a rezervațiilor naturale Cheile Turzii și Cheile Turenilor.
Primăria Turda. Sursă foto: turdalive.roÎn contractul de asociere sunt cuprinse municipiile Turda şi Câmpia Turzii, alături de comunele Mihai Viteazu, Sănduleşti, Petreştii de Jos, Tureni, Compania de Apă Arieş şi judeţul Cluj, reprezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Rezervațiile naturale Cheile Turzii șI Cheile Turenilor vor fi ecologizate periodic de administrațiile locale care s-au asociat în vederea gestionării acestora.
Consiliul Județean Cluj are calitatea de custode a celor două arii naturale protejate, în baza convențiilor de custodie încheiate cu Grupul de Acțiune Locală din Munții Metaliferi, Trascău șI Muntele Mare prin Administrația Natura 2000 Trascău
Încă de anul trecut s-a propus ca rezervaţia Cheile Turzii să fie oferită spre administrare unei asocieri formate din primăriile din zona acestui obiectiv turistic care ar avea mai multă iniţiativă şi de asemenea şi resursele necesare pentru a se ocupa îndeaproape de rezervaţia respectivă.
Cheile Turzii este una dintre cele mai cunoscute arii naturale protejate din judeţ, fiind recunoscută încă din 1938 ca rezervaţie naturală de importanţă naţională la propunerea profesorului Alexandru Borza.