Actualitate
Judecătorii au decis: Ştefan Cadar, arestat preventiv pentru 30 de zile. Olezia Cadar şi Daniela Dobrilă, arestate la domiciliu
După audieri maraton care au durat mai bine patru ore, judecătorii Tribunalului Cluj au decis ca omul de afaceri Ştefan Cadar, asociat la firma de transport Fany, care fusese reţinut de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, să fie arestat p preventiv pentru 30 de zile, iar soţia sa, Olezia Cadar, şi directorul Direcţiei Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, Daniela Dobrilă, au primit măsura arestului la domiciliu.
UPDATE ORA 20.30
Potrivit avocatului Tiberiu Ban, care a reprezentat-o pe Daniela Dobrilă, director la ARR, Tribunalul Cluj s-a pronunţat, vineri seară, pentru arestarea preventivă a omului de afaceri Ştefan Cadar, pentru 30 de zile, iar în cazul soţiei acestuia şi al directorului din ARR s-a dispus măsura arestului la domiciliu.
"DNA a depus contestaţie la măsura arestului la domiciliu, iar Ştefan Cadar a contestat arestarea preventivă. Contestaţiile se vor judeca de Curtea de Apel Cluj", a spus Ban.
De asemenea, şi faţă de Daniela Dobrilă, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) Bucureşti, judecătorii au luat măsura arestului la domiciliu. Ea a fost apărată de mai mulţi avocaţi, printre care şi avocatul clujean Tiberiu Ban.
Daniela Dobrilă şi-a recunoscut fapta şi a cerut ca împotriva ei să fie dispusă această măsură.
Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, spunea că acuzaţiile aduse celor doi oameni de afaceri din Cluj reţinuţi de DNA pentru fapte de corupţie sunt grave şi că instituţia pe care o conduce a pus la dispoziţia anchetatorilor documente privind dosarul în cauză.
Horea Uioreanu declara, vineri, că autorităţile judeţene au procedat corect în cazul legat de traseele de transport metropolitan în care au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie doi oameni de afaceri clujeni, Ştefan Eronim Cadar, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, şi Olezia Cadar, asociat şi administrator la aceeaşi firmă.
"Acuzaţiile care se aduc celor doi oameni de afaceri din judeţul Cluj, de la firma Fany, reţinuţi de DNA, sunt grave. Suntem convinşi că noi am acţionat corect şi că vom câştiga procesul cu această societate. De altfel, noi am cerut ARR să suspende licenţele de transport ale firmei Fany în zona metropolitană. CJ Cluj a pus la dispoziţia organelor de anchetă documente privind dosarul respectiv", spunea Uioreanu.
În judeţul Cluj, compania Fany avea curse de transport metropolitan în mai multe comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, după ce a câştigat licitaţii în acest sens, iar în paralel, pe unele trasee din aceste localităţi, a intrat şi Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, fosta Regie Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC).
UPDATE ORA 18.00
Daniela Dobrilă şi-a recunoscut fapta şi a cerut ca împotriva ei să fie dispusă măsura arestului la domiciliu.
Avocatul Ioan Lazăr, unul dintre cei patru apărători ai Danielei Dobrilă, a ieşit din sala de judecată şi a declarat presei că procurorii au cerut arest preventiv pentru clienta sa, dar că el le-a solicitat judecătorilor o măsură alternativă, arestul la domiciliu.
“Noi am considerat că sunt îndeplinite condiţiile pentru arestul la domiciliu. Clienta mea a recunoscut faptele şi şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu organele”, a declarat Ioan Lazăr.
UPDATE ORA 16.00
Soţia lui, Olezia Cadar, asociat și administrator al societății comerciale este cercetată pentru dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator.
La intrarea în sala de judecată niciunul dintre soţi nu a vrut să declare nimic presei.
După aproximativ 15 minute de la sosirea soţilor Cadar în faţa judecătorilor, Daniela Dobrilă, director Licenţe din cadrul ARR Bucureşti s-a prezentat şi ea în faţa magistraţilor clujeni. Aceasta şi-a acoperit însă faţa la vederea jurnaliştilor.
Potrivit procurorilor DNA, Daniela Dobrilă, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) Bucureşti, a primit mită de la patronii firmei FANY SRL pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, diverse bunuri şi bani: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 12.000 euro).
De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaților, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soții Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de 3500 euro.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Daniela Dobrilă sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, complicitate la spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator.
Fapte de corupţie la licitaţia pentru transportul public judeţean
Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019”.
Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019.
În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpații Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.
De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.
S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.