Actualitate

Cluj-Napoca nu va dormi în 2015. AFLĂ ce se întâmplă anul viitor

Cluj-Napoca va fi plin de viaţă în 2015 şi nu va fi nicio zi din an fără activităţi, fie că este vorba despre concerte, dezbateri, activităţi educative sau evenimente cu participare internaţională.

Federaţia Share va primi de la bugetul local pe anul acesta aproximativ 70.000 euro, bugetul total pentru segmentul cultură fiind de 1 milion euro. Bugetul total a fost previzionat însă la 5,5 milioane euro. “Teoretic dorim ca pentru activităţile de pregătire a Cluj2015 să atragem resurse totale de aproximativ 1,2-1,4 milioane euro (contribuţii din sectorul privat, confirmări de alte finanţări pentru proiecte depuse, etc.). Bugetul general din candidatură este previzionată să ajungă la o valoare totală de 5,5 milioane euro, dar acest lucru depinde de foarte multe componente. Va fi un proces de confirmări tot timpul”, explică Andras Farkas, director executiv, Federaţia Share.

Cei de la Federaţia Share sunt ambiţioşi şi îşi propun ca municipiul să devină “cel mai important pol și cea mai atractivă destinație de tineret din Centrul și Sud-Estul Europei”. Pentru anul 2014 sunt programate peste 100 de activităţi, multe dintre acestea fiind cu bătaie lungă şi se vor derula şi anul viitor. 


Aproape 800.000 euro disponibili în momentul de faţă

Potrivit conducerii Federaţiei Share, per total valoarea estimată atrasă până în acest moment pentru activități și proiecte derulate în 2014 cât și 2015 ajunge la aproximtiv 780.000 euro. Pe lista spnsorilor se află nume importante precum Microsoft. Există şansa primirii unor fonduri chiar de la Consiliul Europei şi se doreşte ca din bugetul local să fie alocaţi cât mai puţini bani, sub 20% din necesar. “Dorința noastră este ca bugetul local să aibă o contribuție procentuală cât mai mică la implementarea Capitalei Europene a Tinereteului (o contribuție proprie necesară în multe situații) și ca să aducem capital, fonduri din afara orașului care să fie utilizate, cheltuite aici”, subliniază Andras Farkas.

Tinerii, atraşi spre tehnici de învăţare diferite

Unul dintre proiectele care se vor desfăşura anul acesta este Connector 2014 (10-14 septembrie) care urmăreşte dezvoltarea unor tehnici de învăţare nonformală: jocuri de societate, flash moburi, dezbateri, cafenea publică, expoziţie vie, etc.


Tot anul acesta, la Cluj-Napoca va avea loc, în 19-23 noiembrie, Forumul European de Tineret, acesta fiind entitatea care acordă titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Adunarea Generală aduce la Cluj toți liderii de tineret din 49 de țări europene pentru întâlnirea statutară a Forumului European de Tineret. “Credem că va fi un veritabil boost de imagine pentru Cluj-Napoca. Forumul își va alege de asemenea și noua conducere, implicit există posibilitatea de crea cadrul de a reține Clujul ca și locul unde a avut loc un nou început”, declară Andras Farkas.

200.000 persoane într-un singur proiect

Un alt eveniment programat pentru anul acesta DAY15 (ZIUA15). Comunitatea va fi implicată în acțiuni simple care transmit mesaje generale și care contribuie la sentimentul de apartenență față de Cluj-Napoca. Anul viitor vor avea loc 12 evenimente cu nume precum: Wishes, Happiness, Flower Time, No cars, Hats, Gifts. Obiectivul major al proiectului este de implicare a peste 200.000 de persoane (din care 50.000 persoane unice) în diferite acțiuni în spațiul public. În 2014 vor fi realizate patru evenimente.


Tot anul acesta începe şi proiectul „Academia Voluntarilor” are ca scop atragerea de voluntari din categoria de vârstă 16-40 de ani care să ajute la desfăşurarea programului Cluj Napoca Capitala Europeana a Tineretului 2015.

Tinerii vor decide soarta bugetului local

În aprilie 2104 va începe bugetarea participativă de tineret care își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți a bugetului public. Obiectivul principal este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte mici cu un buget total de aproximativ 500.000 lei, pe bază de idei a tinerilor și adresate comunității locale, mai ales zonele periferice ale municipiului Cluj-Napoca.


Paşaport cu “vize pe bune” pentru Cluj-Napoca

Tot în aprilie va fi lansat şi proiectul Passport for Cluj 2015, Outpost for Cluj 2015, acesta fiind chiar un format de paşaport. Conține informații de bază despre Cluj, despre Capitala Europeană a Tineretului, atmosfera ei, lucruri interesante care se întâmplă aici. “Totodată pașaportul funcționează ca și pașaport în sine, cu posibilitatea de a strânge ștampile, abțibilduri sau orice alte instrumente ce atestă faptul că tinerii din Cluj ajung în toată lumea și aduc ceva de acolo înapoi în orașul nostru”, spune directorul Federaţiei Share.

Anul viitor se vor derula, zilnic, activităţi în care să fie implicaţi tineri. Pe lângă proiectele mari, vor avea loc şi un festival ecumenic de vară, campanii de educaţie pe teme de nutriţie, prelegeri, concerte.


Anul acesta, Capitala Europeană a Tineretului este Thessaloniki din Grecia.