Actualitate
Scandal pe banii pentru cultură alocaţi din bugetul local
Consilierii locali PNL îi cer primarului Emil Boc să retragă de pe ordinea şedinţei de Consiliu de astăzi proiectele de hotărâre privind alocarea fondurilor pentru proiecte regionale, locale şi de tineret.
Banii la care fac referire consilierii PNL sunt destinaţi desfăşurării activităţilor nonprofit de interes general pe anul 2014. Ei îi solicită primarului să dispună analiza acestor proiecte şi de către o comisie externă, alcătuită din specialişti recunoscuţi ai domeniului cultural. Ulterior acestei analize consilierii din opoziţie propun organizarea unei şedinţe extraordinare privind alocarea banilor pentru cultură. În cadrul şedinţei de consiliu local de joi, 20 martie 2014, se pregăteşte alocarea a peste 1 milion de euro pentru activităţile culturale.
Bani cheltuiţi pe proiecte lipsite de vizibilitate
În opinia consilierilor PNL, este nevoie de consultarea unor manageri culturali care nu fac parte din aparatul administrativ. "Fără să consultăm părerea managerilor culturali care activează în zona independentă şi nu în aparatul administrativ municipal, riscăm să cheltuim banii clujenilor pe proiecte lipsite de vizibilitate sau consistenţă culturală. Numărul mare de evenimente nu va duce automat la îmbunătăţirea vieţii culturale locale, ci riscă să ducă doar la o absorbţie a fondurilor publice înspre proiecte invizibile în defavoarea actelor culturale valoroase", afirmă consilierul local Ioan Bîldea, vicepreşedinte PNL Cluj-Napoca.
Ce a propus comisia de specialitate din Consiliul Local
Comisia de învăţământ, cultură, culte, drepturile omului, minorităţi şi societatea civilă a propus Consiliului Local alocarea a 2.535.000 lei pentru 19 proiecte considerate de interes regional, 1.197.000 lei pentru 89 de proiecte considerate de interes local, 568.000 lei pentru 36 de proiecte considerate de tineret şi activităţi sportive şi 420.000 lei pentru 31 de proiecte cu caracter social. Ioan Bîldea, membru în comisie spune că în urma selecţiei făcută de către comisie, 175 de proiecte din peste 240 au ajuns să fie propuse la finanţare. "Totuşi, având în vedere impactul pe care aceste evenimente îl au asupra evoluţiei candidaturii oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020, cred că se impune şi consultarea unei comisii externe de specialitate cu privire la calitatea evenimentelor culturale propuse", conchide Bîldea.