Actualitate
Scandalurile UITATE ale Clujului. Anchetele trenează de ani buni, iar autorităţile ÎNCĂ „continuă cercetările”
Fie că vorbim de defrişările masive şi ilegale de arbori din judeţul Cluj, de scandalul cărnii de cal aruncată în lacul Tarniţa, de scandalul provocat de Avicola Călăraşi care a livrat în Cluj carne infestată cu salmonella în paleţi cu urme de excremente de şoareci sau scandalul laptelui cu aflatoxină, autorităţile s-au „spălat pe mâini” şi au uitat să dea verdictul.
Mai multe evenimente care au avut loc anul trecut, dar şi la începutul acestui an, au zguduit Clujul şi zile în şir au ţinut prima pagină a ziarelor. Carnea de cal aruncată în Tarniţa, defrişările ilegale din Mărişel, Ciucea sau Floreşti, vizitele săptămânale în pădurile din judeţul Cluj ale ministrului delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, şi încercările de pedepsire ale celor vinovaţi de dispariţa pădurilor nu au fost considerate suficient de importante pentru organele abilitate pentru că şi acum, dosarele zac uitate prin birouri sau şi mai grav, făptuitorii nu au prinşi nici la această dată.
La Ciucea şi CODRU se FURĂ „ca-n codru"
În februarie 2013, mai mulţi localnici din comuna Ciucea, judeţul Cluj îl acuzau pe primarul şi viceprimarul că au tăiat peste 200 de copaci cu ajutorul unor oameni din comună pe care i-au şantajat. Mai mult, copacii doborâţi au fost lăsaţi la intrarea în localitate, chiar la marginea drumului european E60.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca au recunoscut faptul că la Ciucea se desfăşoară mai multe anchete penale după ce mai mulţi arbori au fost tăiaţi ilegal. Mai mult, a fost sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor.
La mai bine de un an de la eveniment, autorităţile încă cercetează şi deocamdată niciun verdict.
Carne de cal aruncată în Tarniţa
Sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite, în februarie 2013, aruncate pe malul lacului Tarniţa, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj declanşând o anchetă în acest caz. Analizele probelor prelevate din cele peste 900 de kilograme de carne congelată găsite au arătat că această carne era de cal. Autorităţile au precizat, de asemenea, că apa din lac nu a fost contaminată.
„Carnea din Tarniţa a fost dusă la Protan. Dosarul rămâne în cercetare, nu mai am nicio informaţie legată de acest dosar. Făptuitorii nu au fost identificaţi”, a precizat Nicolae Pivariu, şeful DSVA Cluj.
La rândul lor, reprezentanţii IPJ Cluj au declarat că „în cauză poliţia continuă verificările pentru identificarea persoanelor implicate”.
Jaf de 5 milioane de euro la Mărişel: peste 15.000 de arbori tăiaţi ilegal
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj (ITRSV) a descoperit în aprilie 2013 că între anii 2010 şi 2012 din pădurea comunei Mărişel s-a tăiat ilegal lemn în valoare de 20 de milioane de lei.
În cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier şi 400 de hectare de păşuni împădurite. Prefectul Gheorghe Vuşcan a înaintat raportul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Nici la această dată vinovaţii, dacă au fost identificaţi, nu au fost traşi la răspundere.
După scandalul tăierilor ilegale, directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat mită de la pădurarii din subordine, dar a revenit în sistem, ca inginer la Ocolul Silvic Gilău, într-o funcţie de execuţie.
Pădurea din Florești dispare sub ochii autorităților și îmbogățește “băieții deștepți” din imobiliare
Mai mulţi locuitori din Florești și Tăuți din județul Cluj au reclamat în octombrie 2013 faptul că mai mulţi copaci din pădurea de la marginea celor două localități sunt tăiaţi ilegal. Aceştia spun că în doar câteva ore mai multe persoane au venit cu drujbele reușind să doboare peste două hectare de pădure.
În replică, reprezentanţii Ocolului Silvic Cluj, au spus că aceste tăieri de copaci au fost autorizate. Primarul localității Florești, liberalul Horia Șulea, este de altă părere și susține că ce se întâmplă la Tăuți este ilegal.
Problema a rămas în aer. Cert este că din pădure în continuare dispar copaci fără ca cineva să intervină.
ALERTĂ ALIMENTARĂ: 4 tone de carne de pui cu suspiciune de salmonella, într-un supermarket din Cluj
În octombrie 201, Avicola Călăraşi a fost cercetată într-un dosar de evaziune fiscală de 50 de milioane de euro după ce a livrat unui lanţ de hypermarketuri "cantităţi importante" de carne alterată, adusă în paleţi în care erau şi "excremente de rozătoare". SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de carne de pui alterată către magazinele Selgros Cash&Carry SRL Braşov şi Cluj-Napoca, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11 septembrie 2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare.
Cantitatea de patru tone de carne de pui a fost pusă sub sechestru de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, existând suspiciunea infestării cu salmonella.
Nici până astăzi nu s-a elucidat dacă carnea a fost sau nu infestată cu salmonella.
Scandalul cărnii stricate a pus DIN NOU Clujul pe harta României
Un alt scandal de evaziune fiscală a zguduit Clujul la începutul acestui an. DIICOT a descoperit o grupare infracţională condusă de la Cluj de patronii firmei Michelangelo Sorin Seleşiu şi Radu Bogdan Curticiu, arestaţi preventiv, care împreună cu inspectori DSV şi OPC Cluj au introdus în circuitul comercial carne alterată. Prejudiciul se ridică la 15 milioane de euro. Ancheta este în curs de desfăşurare.