Actualitate
Cutremur în sistemul medical clujean
Încă o dată, dacă mai era nevoie, autorităţile din Cluj şi-au dovedit neputinţa în cazul intervenţiilor în situaţiile de urgenţă.
Cutremur în sistemul medical clujeanNici nu s-au stins ecourile scandalului legat de accidentul aviatic din Munţii Apuseni, unde autorităţile au dat dovadă de incompetenţă crasă, supravieţuitorii fiind găsiţi după şase ore de localnici, că un alt incident aruncă în aer sistemul medical de urgenţă. Un accident de circulaţie petrecut săptămâna trecută lângă Turda a dovedit dacă mai era nevoie că în unele cazuri autorităţile sunt depăşite de situaţie. Ca şi la tragedia din Apuseni când două persoane au murit în aşteptarea salvatorilor, la trei luni distanţă, o altă persoană a murit aşteptând ca medicii să-i ofere primul ajutor. Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj au declanşat o anchetă după ce un bărbat a murit încarcerat, ambulanţa ajungând la locul accidentului după aproape o oră.
Ghinion, neputinţă, lipsuri
Un apel la 112 anunţa în 28 aprilie un accident de circulaţie în Stejeriş, lângă Turda, la ora 20.45. Mai mulţi şoferi care treceau prin zonă au încercat să-i acorde primul ajutor conducătorului auto rănit, până la sosirea echipajelor de urgenţă. “Am sunat şi le-am zis că o maşină a intrat într-un pod şi să vină urgent pentru că bărbatul nu mai vorbește”, a spus un martor. După 30 de minute de la apelul la urgenţă a sosit prima ambulanţă, însă doar cu o asistentă. Pompierii care ajunseseră primii la locul accidentului nu puteau să-l scoată pe şoferul încarcerat pentru că trebuia evaluat de un medic. ”L-am resuscitat cât am putut. Ambulanța a sosit după 34 de minute, fără medic, fără echipament, să-i ia tensiunea”, a explicat alt martor, conform tvr.ro. În mod normal, de la Turda până la locului accidentului se fac doar 7 minute. Asistenta venită cu prima ambulanţă l-a găsit pe şofer în stop cardio-respirator. A început procedurile de resuscitare, însă, depăşită de situaţie, a cerut ajutor. După alte 20 de minute, în total 50 de la primul apel la 112, a sosit o ambulanţă cu un medic de la Turda. Între timp, şoferul a murit încarcerat. De asemenea, şi un echipaj de poliţie a venit tot după aproape o oră.
Bâlbe, comisii, anchete... rezultate zero
Autorităţile s-au grăbit să se disculpe în acest caz, şeful Ambulanţei Cluj Horia Simu respingând acuzaţiile că ambulanţa a ajuns la locul accidentului după 50 de minute. „Ancheta se va face luni, iar marţi sau miercuri se vor da publicităţii rezultatele. Mi se pare tendenţios să spui că Ambulanţa a întârziat foarte mult. Prima salvare a ajuns după 27 de minute. Cine e şofer ştie în cât timp se fac 29 de kilometri pe vreme ploioasă. Nu e bine să ne dăm cu părerea că a durat foarte mult fără să ştim ce s-a întâmplat”, a declarat Simu.
Acesta a mai spus că într-adevăr, în prima ambulanţă nu era medic, şi s-a aşteptat după o altă salvare.
„Pacientul era în stop cardio-respirator. Au început manevrele de resuscitare plus anunţare obligatorie ca să vină un ajutor. Acel ajutor a fost acea maşină cu medic din Turda care, după ce s-a eliberat de la un alt accident de circulaţie, a venit la accidentatul din zona Stejeriş. S-a deplasat de urgenţă la locul accidentului. Principiul este prima maşină liberă. În toată lumea nu există atâţia medici câte accidente de circulaţie sunt. Deficit există, nu neapărat de medici, ci de personal medical. Procedurile de urmat în caz de stop cardio-respirator trebuie ştiute de toată lumea de pe o ambulanţă. E cea mai simplă urgenţă. Şi şoferul de pe SMURD ştie ce să facă în acest caz”, a mai declarat şeful Ambulanţei Cluj.
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a precizat că trebuie găsite resurse financiare pentru angajarea unor medici. “Trebuie să găsim resurse să finanţăm încă 1-2 posturi de medici pentru a însoţi ambulanţele în aceste situaţii”, a spus Vuşcan.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Andrei Biriş, a declarat că echipajele de descarcerare sunt compuse din personal care este specializat în a efectua manevre de descarcerare şi prim ajutor de bază.
“Voi forma o comisie de specialişti, iar după finalizarea anchetei şi stabilirea concluziilor o să vă spun care este situaţia”, a concluzionar Dorina Duma, director DSP Cluj.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere. Curios este faptul că accidentul din 28 aprilie de la Stejeriş nu a fost mediatizat de reprezentanţii IPJ Cluj în buletinele de presă.
În zona Turda-Câmpia Turzii există în total 4 ambulanţe, însă doar una dintre ele are medic. Mai există şi un echipaj SMURD dotat cu o autospecială, dar în momentul accidentului era în service. Nici aici nu există medic, iar autospeciala poate fi utilizată doar pentru intervenţiile de prim ajutor şi nu de asistenţă specializată.
Întrebări fără răspuns
Florin Datcu, bărbatul din Urziceni, Ialomița, care și-a pierdut viața în accident, tatăl a doi copii, de profesie inginer, era și instructor auto și profesor de legislație rutieră, “un şofer cu experiență și fără niciun accident până acum”, a precizat soţia acestuia Simona. ”Noi începem să ne punem semne de întrebare în privința procedurii urmate de autorități în acest caz”, a mai spus aceasta.
Ambulanţa Cluj, implicată şi în alte scandaluri
În noiembrie 2008, la Ambulanţa Cluj a fost declanşată o anchetă după ce medicii au fost acuzaţi că au lăsat o tânără de 20 de ani să moară în plină stradă, deşi ar fi putut să o salveze. Aceasta a fost victima unui accident rutier petrecut la Vâlcele. Martorii declarau atunci că imediat după accident în zonă şi-a făcut apariţia o salvare, care, cred ei ar fi salvat viaţa tinerei. Echipajul de pe ambulanţă a oprit să vadă care este starea victimei, însă nu i-a acordat primul ajutor. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă susţineau că în maşină nu se afla decât şoferul care transporta un pacient cu dializă.
Ucis de accident sau de dispecerul ambulanţei?
În septembrie 2012, o altă anchetă era demarată la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), după ce dispeceratul SAJ nu a anunţat SMURD despre un accident, echipajul ajungând cu o întârziere de 35 de minute, iar în urma accidentului un motociclist şi-a pierdut viaţa. Dragoş Boroş şi-a pierdut viaţa într-un accident la Topa Mică după ce s-a izbit cu motocicleta de un cap de pod, însă echipajul SMURD, ajuns la faţa locului după mai bine de jumătate de oră nu a mai putut decât să constate decesul. În urma anchetei, atât dispecerul care se afla de serviciu, cât şi medicul coordonator au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei fiecare, iar Serviciul de Ambulanţă Cluj a primit o amendă în cuantum de 20.000 de lei, dar în 2013 Judecătoria Cluj-Napoca a anulat procesul verbal de amendare a Ambulanţei Cluj.