Actualitate
PSD vrea să legifereze chiulul de la muncă
Pentru că Guvernul le dă oricum zi liberă bugetarilor dacă între sărbătorile legale şi weekend e doar o zi diferenţă, un deputat PSD s-a gândit ca acest lucru să devină oficial.
Date Eurostat privind productivitatea muncii pe ora lucrată în 2013 (euro/oră)Cornel Itu, deputat PSD de Cluj, a depus un proiect de lege pentru ca zilele care „fac punte” între sărbătorile legale şi sfârşitul de săptămână să fie libere.
Deputatul motivează iniţiativa sa prin faptul că, oricum, în fiecare an, Guvernul României emite hotărâri pentru acordarea unor zile libere care să facă o punte între sărbătorile legale prevăzute de Codul Muncii şi zilele de sâmbătă şi duminică. Acest lucru se petrece în situaţiile în care Crăciunul sau Paştele cad, de exemplu, într-o zi de joi sau marţi.
„Cu toate că s-a statuat deja, ca practică, acordarea de zile libere legale ca punte pentru crearea unor mini-vacanţe în sectorul bugetar, iar stabilirea unui calendar de maximă predictibilitate este lipsită de costuri, există în continuare un vid legislativ în această materie. Având în vedere acest aspect, am propus crearea unui cadru legislativ cuprinzător, prin completarea Codului Muncii, care să reglementeze, la nivel general, pentru sectorul bugetar, acordarea zilelor libere care fac puntea între zilele de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămânal”, a explicat Cornel Itu. Deputatul a menţionat însă că se referă doar la cazurile în care este vorba doar de o zi diferenţă între zilele libere legal şi weekend.
Cornel Itu nu este la prima sa încercare de a „îmbogăţi” Codul Muncii cu încă o zi liberă. El s-a aflat anul trecut printre iniţiatorii unui proiect de lege similar, prin care se dorea ca şi cea de-a treia zi de Paşte să devină sărbătoare nelucrătoare.
„Compensare” prin lege
România se clasează în prezent la mijlocul clasamentului printre statele UE ca număr de zile nelucrătoare. Astfel, românii au 12 zile libere de sărbătoare legale, iar anul acesta nouă dintre ele „pică” în timpul săptămânii. De altfel, acesta este un alt motiv pentru care deputatul PSD susţine că ar trebui introduse noi zile libere: pentru a „compensa şi zilele de sărbătoare legală ce cad la sfârşitul săptămânii, sâmbăta sau duminica”.
Productivitatea muncii e oricum mică
Alte ţări care au tot 12 zile libere de sărbătoare sunt Germania şi Belgia. Totuşi, nu se poate face o comparaţie cu aceste ţări, deoarece în România productivitatea muncii este mult mai mică faţă de media UE. Concret, în 2013, potrivit datelor Eurostat, productivitatea muncii pe oră a fost în UE de 32,2 euro/h, în Belgia de 45,9 euro/h iar în Germania de 42,8euro/h, în timp ce în România a fost de 5,6 euro/h. Deci de circa opt ori mai mică. Şi de aproape 13 ori mai mică decât în Norvegia, unde productivitatea muncii este de 70 euro/h.
Din datele deţinute în acest moment de Eurostat reiese că angajaţi mai puţini productivi decât cei români ar fi doar bulgarii (4,9 euro/h).
Zile libere 2014
Zilele libere legale care au mai rămas anul acesta şi în ce zile „pică”:
8 şi 9 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni
15 august (Adormirea maicii Domnului) – vineri
30 noiembrie (Sfântul Andrei) - duminică
1 decembrie (Ziua Naţională a României) - luni
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – joi şi vineri