Actualitate
Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago: Aş renunţa la numele de TIFF
Membrii juriului competiţiei TIFF Cristina Flutur (actriță), Nik Powell (producător, directorul National Film & Television School din Londra), Michael Kutza (directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago), János Szász (regizor), Giora Bejach (director de imagine) au vorbit joi despre filmele din acest an de la festival, despre cinematografia românească, despre CFR Cluj şi despre Cluj-Napoca, oraş care, după părerea lor, nu este promovat suficient.
Toţi cei cinci membri ai juriului au fost de acord asupra unui singur lucru şi anume asupra faptului că selecţia din acest an a festivalului a fost foarte bine făcută, existând un număr foarte mare de filme, comparativ cu alte festivaluri de film din lume.
“Aş vrea să vă întreb pe dumneavoastră dacă sunteţi mulţumiţi de ceea ce vedeţi la TIFF. Eu conduc un festival foarte mare la Chicago, dar sunt impresionat de selecţia TIFF din acest an. Eu sunt foarte impresionat de ceea ce văd, de tipul de filme, de categorii, de starturi, de nivelurile pe care le acoperiţi. Sunt gelos. Dar la mine vremea este mai bună decât la dumneavoastră”, a precizat Michael Kutza.
“Cred că TIFF, Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu, echipa lor, are unul dintre cele mai bune programe de filme din lume. Aici aveţi cel mai mare compleşitor număr de filme care îmi dau o perspectivă interesantă asupra lumii”, a precizat la rândul său şi Nik Powell.
Regizorul János Szász a precizat că la TIFF se simte ca un “pui fierbinte pe o frumoasă farfurie”.
“Am fost la multe festivaluri şi de multe ori m-am simţit ca un pui pus la congelatorul festivalului. Mă bucur foarte că sunt aici, de ocazile pe care le am, de oamenii de aici, mă simt ca un pui fierbinte pe o frumoasă farfurie. Este un festival important şi pentru faptul că sunt în juriu cu Michael Kutza”, a replicat János Szász.
Propunere pentru Giurgiu: TIFF să-şi schimbe denumirea
Michael Kutza a povestit cum a ajuns la Cluj-Napoca având în vedere că nu a mai auzit de TIFF până acum şi are şi o propunere pentru ehipa festivalului.
“Am venit aici pentru că Mihai (n.red. Chirilov) m-a rugat să vin, Tudor (n.red. Giurgiu) m-a rugat să vin aici. De trei ani mă tot roagă să vin să văd filme româneşti. Am zis că voi veni numai să-l văd pe Dracula. Este singurul motiv pentru care am venit. Am văzut filme extraordinare, am descoperit un oraş plin de cinefili şi asta este foarte pasionant. Ce mă impresionează foarte tare este alăturarea filmelor scurte cu cele de lungmetraj, mă refer la filmele din competiţie. Mă gândesc chiar să revin aici pentru a face un film pentru că oraşul pare pregătit să fie filmat. Chiar dacă filmele româneşti sunt mai puţin reprezentate la cele mai mari festivaluri din lume, nu cred că cinematografia românească se află într-un moment prost. Există filme româneşti care au succes în străinătate. Aş renunţa la numele de TIFF pentru că aveţi un logo grozav, Transilvania. Aveţi acest nume care deja este acaparat de alte festivaluri, Tokio, Toronto”, a transmis Kutza.
Nik Powell, impresionat de CFR Cluj
Nik Powell directorului National Film & Television School din Londra a declarat că a venit la Cluj-Napoca fiind impresionat de evoluţia CFR-ului în cupele europene, mai ales de remiza dintre feroviari şi Chelsea de la Cluj, scor 0-0.
“Am fost pentru prima dată oară la Cluj anul trecut. Am venit pentru că sunt un mare suporter al clubului de fotbal Arsenal şi ştiam că echipa de fotbal a Clujului bătuse Chelsea şi am vrut să vin în oraşul care a fost în stare să bată Chelsea pentru că Arsenal a pierdut de două ori în faţa lui Chelsea. Arsenal are ce învăţa de la Cluj. Despre festival pot spune că este aproape la fel de incitant ca apropiata Cupă Mondială la Fotbal, dar nu chiar atât de”, a spus Powell.
Acesta a mai precizat că a aflat despre TIFF încă de la fondarea sa “dar lui Tudor Giurgiu i-a luat 12 ani să îl invite aici”.
“Cred că începe să fie cunoscut (n. red. Festivalul Internaţional de Film Transilvania), este bine că există câte un articol şi în «The Guardian», lumea profesioniştilor deja îl cunoaşte”, a mai spus Powell.
Cluj-Napoca, un oraş prea puţin promovat
Michael Kutza, János Szász şi Giora Bejach sunt de părere că oraşul nu este suficient de bine promovat şi transmit regizorilor să vină aici să filmeze.
“Nu ştiu de ce regizorii nu filmează aici, nu ştiu de ce nu este filmat oraşul. Sunt atâtea străzi frumoase. Sper că voi avea onoarea să fac un film aici, sunt oameni frumoşi şi calzi. Străzile sunt atât de frumoase şi împrejurimile Clujului la fel. Cred că nu este promovat destul. Este un spaţiu foarte vital, foarte viu”, a transmis Bejach.
“Eu am venit de foarte mult ori la Cluj-Napoca la festival şi am văzut cum se schimbă şi am văzut cum creşte cumva şi cum oamenii vin mai curioşi şi mai deschişi pentru filmele de aici. Cred că e o mare şansă pentru noi pentru toţi. La sfârşitul festivalului eşti mult mai bogat decât la început”, a declarat şi Cristina Flutur.
“Aici mă simt ca acasă şi am o legătură foarte strânsă cu România, cu actorii şi actriţele de aici. Am lucrat cu Maia Morgenstern, am lucrat cu actriţa Diana Văcaru. Mă simt onorat să fiu în juriu pentru că o ador pe Cristina Flutur şi poate vom găsi o modalitate să lucrăm împreună. Iubesc foarte mult filmele româneşti, sunt convins că acestea pot spune foarte multe nouă celor care nu trăim în România despre ce se întâmplă aici. Nu sunt aici pentru a salva filmul românesc, dar nu e bine să spunem că filmele româneşti nu sunt bine văzute. Despre TIFF în trei cuvinte? Calitate, ospitalitate şi tinereţe. E păcat că nu e promovat, sunt foarte puţine articole despre TIFF, eu fiind din Budapesta care este mai aproape decât Chicago, Tel Aviv şi Londra”, a precizat Janos Szasz.