Actualitate
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu a fost DEMIS din funcţie
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu (PSD) a fost eliberat din funcţie miercuri în şedinţă de Consiliu Judeţean. Un număr de 19 consilieri judeţeni au votat pentru eliberarea din funcţie a acestuia, 11 consilieri judeţeni au votat împotrivă şi cinci voturi au fost anulate.
Eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu (PSD) a fost cerută de cei 19 consilieri judeţeni de la PDL şi PNL. Votul a fost secret, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Cluj fiind amenajată o cabină de vot în acest sens. Consilierii judeţeni au avut de răspuns la o singură întrebare:
“Sunteţi de acord cu eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu?”
Potrivit legii, eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor consiliului judeţean se face cu votul secret al majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea a cel puţin unei treimi din numărul acestora.
“Prezenta hotărâre poate fi atacată de cei interesaţi la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la adoptare, sau în cazul celor absenţi de la şedinţă, de la comunicare”, a precizat Vakar Istvan, preşedintele interimar al CJ Cluj.
Eliberarea din funcţie a lui Oleleu vine ca urmare a schimbării majorităţii în Consiliul Judeţean Cluj, ca urmare a unei alianţe între PDL şi PNL.
“A fost un vot controlat”, a spus Canta.
„Noi am securizat zona, restul e opţiunea colegilor”, a replicat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.
„O nebunie totală. Contest votul de demitere, dacă s-a folosit pixul de diferite culori este un vot controlat. E clar că secretul acestui vot nu mai există. Este o ruşine pentru Consiliul Judeţean. Vă solicit ca la votul pentru vicepreşedinte să se folosească aceeaşi culoare, cea albastră. Nu mai este vot secret, în momentul în care se acceptă mai multe culori e clar că nu mai este vot secret. Se încalcă orice normă de asigurare a votului, nu pot face parte dintr-un deliberativ care face asemenea nenorociri”, a conchis Canta după aflarea rezultatelor.
„E alegerea mea ca şi consilier judeţean să îmi aleg ce culoare are pixul cu care votez”, a replicat Dorel Secară (PNL).
Consilierul judeţean Husar Axente, exclus din PPDD a votat pentru demiterea lui Ioan Oleleu, în contradicţie cu restul consilierilor judeţeni de la PPDD care au votat împotriva acestei demiteri. Pentru votul său Husar Axente a primit un loc în Consiliul de Administraţie al Salinei Turda.
„Veţi răspundă pentru aceste lucruri. Aţi ales o altă opţiune. Constat că nici ce i s-a intamplat lui Uioreanu nu a fost o lecţie şi azi la votul care s-a dat. Vă transmit asta. Pentru prima dată am avut curajul să spun acea afirmaţie că cineva a venit şi a făcut ce a facut. Vă spun azi că la ceea ce aţi făcut cu controlul votului este fără precedent şi garantat că veţi răspunde. Am înţeles acest lucru dar votul din 2012 nu vă dă dreptul să faceţi un astfel de lucru. Şi din poziţia de consilier judeţean o să fiu acelaşi Ioan Oleleu constructiv şi alături de proiectele Consiliului Judeţean”, a replicat Oleleu.
“De două ore ne ameninţaţi şi faceţi presiuni domnule Oleleu, lăsaţi-ne în pace”, a precizat consilierul judeţean Steluţa Racolţa (PDL).
“Contest votul la proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţie a lui Ioan Oleleu pentru că Mihai Seplecan se afla în conflict de interese fiind în comisia de numărare a voturilor”, a spus Remus Lăpuşan.