Actualitate
Bilete last minute la Teatrul Maghiar din Cluj
La final de stagiune, Teatrul Maghiar de Stat Cluj le-a pregătit spectatorilor săi un pachet promoțional valabil pentru două spectacole.
Este vorba despre spectacolele din Sala Mare: „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, regia Michal Dočekal (sâmbătă, 14 iunie, ora 20.00) şi „Sweeney Todd, bărbierul demonic din Fleet Street” de Stephen Sondheim și Hugh Wheeler, regia Dragoș Galgoțiu (duminică, 15 iunie, ora 19.00). Pachetul promoțional costă 30 lei (preț întreg) şi 20 lei (pentru studenți și pensionari) și poate fi cumpărat de la casa de bilete a teatrului, între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30.
„Dincolo de metafora fluidă şi diafană a sfârşitului unei Europe de secol XX, povestea lui Jan Díte este și o confesiune existențialistă a omului contemporan ce priveşte cu zâmbet amar către trecut”, scria regizorul Michal Dočekal, directorul Teatrului Național din Praga, despre spectacolul „L-am servit pe regele Angliei”. În rolurile principale publicul îi poate vedea pe Zsolt Bogdán și Enikő Györgyjakab.
Musicalul semnat de Stephen Sondheim și Hugh Wheeler – „Sweeney Todd, bărbierul demonic din Fleet Street” prezintă povestea bărbierului Benjamin Barker, pe fundalul Londrei din secolul al XIX-lea. Dirijorul Incze G. Katalin a semnat și conducerea muzicală a piesei, decorul fiind creat de Andrei Both, iar costumele de Doina Levintza. Rolul principal este interpretat de Gábor Viola.
Piese clujene la Budapesta
În luna iunie, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta la Budapesta, la Teatrul Vígszínház, două din excepţionalele premiere ale stagiunii în curs. Este vorba despre piesele „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal și „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac. Cele două spectacole sunt prezentate în cadrul colaborării de mai mulţi ani dintre cele două instituții.
„Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, pus în scenă de cunoscutul regizorul român Silviu Purcărete, a fost distins de către UNITER cu premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2013. Piesa dramaturgului francez Roger Vitrac ne înfăţişează o lume bulversată care şi-a pierdut valorile, în care copilului Victor, care abia a împlinit nouă ani, îi este permis totul. Despre acest spectacol, criticul de teatru Doina Modola scria: „Înscenarea realizată acum de Silviu Purcărete are acurateţea şi tensiunea revelaţiilor majore. Lucrată pe muchea paroxismului, ţinteşte să transgreseze în permanenţă realul, posibilul, normalul. Începe şi se desfăşoară în criză, apoi o depăşeşte, muzicalizând excesul, aberantul, absurdul, prin intermediul cântului”.