Actualitate
O zi cu păsări în Muzeul Satului
Copiii vor avea ocazia sâmbăta aceasta să vadă, în Parcul Etnografic din Cluj, una dintre cele mai frumoase activități de ornitolog: inelarea păsărilor.
Societatea Ornitologică Română (SOR) își continuă eforturile de a face din Cluj cel mai prietenos oraș cu păsările sălbatice din România.
Sâmbăta aceasta, 21 iunie, de la ora 8, clujenii pot participa la evenimentul „O zi cu păsări în Muzeul Satului”, care va avea loc în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj.
„O zi cu păsări în Muzeul Satului” este un eveniment gândit pentru toate grupele de vârstă, astfel încât fiecare participant să se poată regăsi în acțiunile planificate, susţin organizatorii. Astfel, copiii vor avea ocazia să vadă una dintre cele mai frumoase activități de ornitolog: inelarea păsărilor. Păsările sunt prinse cu ajutorul plaselor ornitologice, care nu le rănesc, apoi sunt măsurate și cântărite, li se atașează un inel pe picior și sunt eliberate.
De la ora 10 vor fi organizate diverse ateliere de activități artizanale iar cei mai mari dintre participanți, printre altele, vor avea posibilitatea să-și pregătească o listă a lor cu păsările observate în Parcul Etnografic.
Biletul de intrare în Parcul Etnografic costă 6 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. Participanții vor avea asigurat un loc unde să poată servi gustările cu care au venit de acasă.
Evenimentul este parte a proiectului „Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici si publicul larg”, cu finanţare din partea Spaţiului Economic European (SEE) în valoare de aproape 75.000 euro. Potrivit SOR, prin acest proiect, în numai doi ani de zile, Clujul va deveni „cel mai prietenos oraş din România pentru păsările sălbatice”. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este mărirea numărului şi a diversităţii speciilor de păsări care cuibăresc sau iernează în Cluj. Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi amplasate cu ajutorul voluntarilor şi al membrilor SOR nu mai puţin de 1.360 de cuiburi artificiale, marea majoritate în pădurile şi livezile din jurul oraşului, dar şi în parcurile din oraş. Tot în parcuri vor fi amplasate hrănitori pentru păsări.
Curtea noastră – grădina păsărilor
Recent, Societatea Ornitologică Română și Şcoala Gimnazială Horea din Cluj-Napoca au implementat proiectul „Curtea noastră – Grădina Păsărilor”. Proiectul urmăreşte implicarea elevilor în amenajarea spaţiului verde din jurul şcolii, prin transformarea acestuia într-un mediu prietenos cu păsările citadine şi prin educarea elevilor în direcţia protejării acestora.
„După plantarea arborilor şi a arbuştilor atrăgători pentru păsări prin fructele lor comestibile, proiectul a continuat prin amplasarea de panouri informative despre păsările pe care le pot vedea elevii în curtea şcolii şi în împrejurimile ei. Au fost montate și cuiburi artificiale, care, la primăvară,vor putea fi ocupate de păsări”, au explicat reprezentanţii SOR. Activitatea s-a desfăşurat pe 17 iunie şi, în ciuda unei ploi care a ținut aproape pe toată durata evenimentului, a fost un succes.
Cuiburi cu pârşi
În cadrul finanţării SEE menţionate, SOR implementează, din martie anul acesta până în martie 2016, un proiect care vizează creşterea numărului de specii de păsări din Cluj, prin amplasarea de cuiburi artificiale, dar şi de hrănitori în parcurile oraşului şi în pădurile şi livezile din apropiere. În această perioadă, experţii SOR verifică aceste cuiburi şi observă de aproape puii de păsări cu puf de curând ieşiţi din ou, sau chiar ouă încă nedeschise. Ei au întâlnit inclusiv situaţii în care cuiburi relativ micuţe sunt ocupate şi de 12 - 15 pui de piţigoi, sau pe de altă parte graurii care umplu tot interiorul cuibului artificial cu material de cuib şi depun doar patru - cinci ouă, asigurând astfel siguranţa ouălor şi a puilor.
Din cele 434 de cuiburi verificate până acum au fost ocupate 202. În unele păduri procentajul de ocupare este mai mare de 80%, dar din păcate acest număr este mult mai mic în parcurile oraşului.
Printre speciile ocupante se numără piţigoiul mare, piţigoiul albastru, piţigoiul de brădet, dar şi ţicleanul sau graurul. Pe lângă păsări, cuiburile au fost ocupate şi de alte specii interesante, ca de exemplu pârşul cu coada stufoasă, una din cele mai sfioase specii de mamifer din România, care are şi el pui.