Actualitate

Fostul procuror şef al DNA, Laura Oprean, este noua şefă a procurorilor clujeni. La ce dosare "grele" a lucrat şi ce avere are

Fostul procuror şef interimar al DNA, Laura Oprean, a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Aceasta a obţinut nota 9,90 la examen, iar contracandidata sa, Ana Maria Edu, a obţinut nota 9,18. Deocamdată, Oprean nu a fost numită oficial în funcţie.

Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj care au precizat că încă mai aşteaptă unele hârtii de la Bucureşti pentru a putea face anunţul oficial. Alături de Oprean, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj va mai fi asigurată de Florin Maghiar, fostul şef al instituţiei şi de Viorel Găzdac.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj este unul dintre cele mai mari din ţară. Postul de procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj a rămas vacant după ce mandatul lui Florin Maghiar a expirat şi nu a mai avut dreptul de a candida pentru această funcţie. Florin Maghiar a avut două mandate consecutive la conducerea Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj.


În mai 2013, Laura Oprean şi-a încetat, la cerere, activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde era delegată în funcţia de procuror şef adjunct şi s-a întors la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Laura Oprean are o experienţă ca procuror de 15 ani. În 2 aprilie 2009, Laura Oprean a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, atunci şef al DNA, în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei. Anterior, Laura Oprean a fost procuror şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA.


La începutul lunii octombrie 2012, când Daniel Morar a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, Laura Oprean a preluat interimar conducerea DNA.

În 11 martie 2013, Laura Oprean a revenit în funcţia de procuror şef adjunct al DNA, conducerea Direcţiei fiind preluată atunci de Călin Nistor. Încetarea detaşării în funcţia de procuror şef al DNA a fost dispusă de Daniel Morar, în calitate de prim-adjunct al procurorului general al României, la solicitarea acesteia.


Laura Oprean a activat la Parchetul Judecătoriei Alba-Iulia, Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, Parchetul Tribunalului Cluj şi Parchetul Curţii de Apel Cluj. Din 15 august 2006, Oprean a lucrat ca procuror la DNA - Serviciul Teritorial Cluj, iar începând cu 8 mai 2008 a fost numită de către CSM în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Cluj.

Dosare grele

Procurorul Laura Oprean a instrumentat dosarul„Leontiuc”, în care pastorul luteran Marius Leontiuc a fost acuzat de înşelăciune imobiliară şi dosarul în care a fost implicat Arpad Paszkany. În acest ultim dosar, Laura Oprean a decis scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor şi închiderea dosarului, în cauză fiind vorba despre modul în care o companie de stat a vândut un teren de 34 hectare către societatea Polus reprezentată de către Paskany, teren pe care s-a construit mall-ul Polus Center.


Terenul pe care a fost ridicat Polus Center a fost cumpărat, în 1999, de Polus Investments, compania lui Paszkany şi a asociaţilor săi maghiari, de la Agroindustriala SA, o filială a Fondului Proprietăţii de Stat (FPS). Terenul s-a aflat până în 1998 în administrarea Staţiunii de cercetare a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Prefectul de atunci Alexandru Fărcaş a transferat terenul din administrarea USAMV în cea a Agroindustriala SA. Apoi, cele 34 de hectare de pământ au fost vândute către Paszkany şi asociaţii lui cu un preţ de 90 de ori mai mic decâte cel al pieţei.

Averea lui Oprean

Potrivit unei declaraţii de avere din 2011, Laura Oprean deţine un teren şi o locuinţă în municipiul Cluj-Napoca. Ea nu are maşină şi nici bijuterii, dar deţine conturi în bancă, deschise în 2002 şi 2007, în valoare de peste 11.000 de euro si 90.000 de lei. Conform declaraţiei de avere din 2011, în ultimul an fiscal, Laura Oprean realizase venituri din salarii în valoare de 139.652 lei, ca procuror şef adjunct al DNA. De asemenea, aceasta obţinuse şi alte venituri de 1.459 lei, în urma drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătoreşti.


 

abonare newsletter