Actualitate

Amenajarea Cetăţuii, de doi ani în blocaj. Care este motivul

Primăria Cluj-Napoca a reuşit în doi ani să modernizeze doar scările de pe aleea principală a Cetăţuii. Restul zonei este neamenajată şi acoperită de vegetaţie neîngrijită.

Cetăţuia, unul dintre cele mai vizitate şi importante obiective turistice din oraş se află exact în acelaşi stadiu ca şi anul trecut: au fost modernizate doar scările, restul aleilor sunt neamenajate, iar dealul este plin de vegetaţie neîngrijită. Acest blocaj persistă de aproximativ doi ani din cauză că autorităţile locale nu au ajuns la nicio înţelegere cu proprietarii terenurilor asupra dreptului de administrare. Terenurile aparţin Unita Tourism Holding, BT Leasing şi Banca Transilvania. Astfel, Primăria nu poate interveni pe terenurile care nu îi aparţin şi puţinul care a fost modernizat se degradează pe zi ce trece.

La începutul anului 2013, primarul Emil Boc declara că Primăria se află în negocieri cu proprietarii terenurilor. De atunci a trecut un an şi jumătate şi nu s-a ajuns la niciun rezultat. În raportul de activitate al primarului pe anul trecut, este precizat faptul că lucrările de modernizare a Cetăţuii vor progresa pe măsură ce se va obţine dreptul de uzufruct asupra întregii zone, dar nu este notat niciun termen. “Primăria a început demersurile pentru a prelua în administrare zona pietonală aflată în proprietate privată de pe Cetăţuie, pentru a putea astfel realiza reabilitarea Cetăţuii ca monument istoric şi ca loc de promenadă tradiţional al clujenilor. O primă parte a proiectului a fost finalizată prin reabilitarea scărilor de acces şi urmează ca aici lucrările să progreseze pe măsură ce vom obţine drept de uzufruct asupra întregii zone”, scrie primarul în raport.


Consilierii locali îl trag de mânecă pe primar

Blocajul în care se află reabilitarea Cetăţuii a fost semnalat şi de consilierii locali care îi atrag atenţia primarului că au trecut doi ani de când a promis un concurs de soluţii şi de când a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local pentru demararea negocierilor cu deţinătorii de terenuri din zonă. “Între timp, chiar şi treptele “reabilitate” de municipalitate în 2013 s-au degradat, iar pavajul se desprinde încet, încet bucată cu bucată”, spune Ioan Bîldea, consilier local PNL.

Consilierii liberali consideră că s-ar fi putut face reabilitarea Cetăţuii cu fonduri europene. “Cu toate că au avut la dipoziţie varianta finanţărilor europene pentru astfel de situri istorice, autorităţile locale au preferat să urmărească cum se distruge zona-monument situată în centrul oraşului care anul viitor va fi Capitală Europeană a Tineretului”, adaugă Bîldea.


Boc vrea teatru de vară pe Cetăţuie

În planurile Primăriei Cluj-Napoca pentru amenajarea Cetăţuii în scop turistic este inclus şi un teatru de vară, dar până atunci autorităţile locale trebuie să rezolve problema terenului asupra căruia administraţia locală nu are dreptul de folosinţă. Emil Boc anunţa încă din vara lui 2012 că intenţionează să facă un teatru de vară pe Cetăţuie.

abonare newsletter