Actualitate

Plusuri şi minusuri la ştrandurile clujene FOTO

Oficial, în Cluj-Napoca există trei ştranduri la o populaţie de peste 300.000 de locuitori conform recensământului din 2012. În fiecare vară, ştrandurile Sun şi Clujana devin neîncăpătoare, la fel şi Bazinul Olimpic din cadrul Universităţii Tehnice. O alternativă mai ieftină este plaja amenajată pe malul Someşului în cartierul Grigorescu.

Monitorul de Cluj a făcut un tur de forţă în cele patru locaţii şi a încercat să descopere plusurile şi minusurile fiecărui loc în parte.

Ștrandul Clujana sau „Transformers” de Cluj-Napoca

Cum s-a transformat Ştrandul Clujana dintr-o ruină într-un loc în care patronii îşi pot selecta clientela.


Dacă în trecut marea majoritate a clujenilor erau reticenți când venea vorba să-şi petreacă timpul liber la Ştrandul Clujana, în prezent, după mai multe investiţii, locul s-a transformat, devenind mult mai primitor. Ştrandul din Baza Sportivă Clujana a fost renovat în 2013, iar odată cu aceasta prețurile au crescut. Totodată, administratorii locului subliniază că au dreptul de a-și selecta clientela. Vizitatorii spun că ştrandul este foarte curat şi că apa este foarte bună. “Pot să-mi văd degetele de la picioare”, este deviza după care se ghidează tinerii. “În trecut era riscant să-ți lași lucrurile nesupravegheate aici, apa era murdară și foarte rece. Acum este bine”, rememorează un tânăr.

Cât costă o zi petrecută la Clujana

Odată cu renovarea complexului prețurile s-au majorat. În prezent, intrarea este de 15 lei pentru un adult, comparativ cu anii precedenţi când se plătea doar 12 lei. Cu cei 15 lei îți asiguri intrarea în incinta ștrandului, un loc în care să-ți așezi pătura sau prosopul, accesul la duș, vestiare, toaletă, și nu în ultimul rând, acces nelimitat la cele două bazine, cel pentru adulți, respectiv cel pentru copii. Bazinul pentru adulți este adânc de 1.56 metri pe toată suprafața acestuia. Clienții se declară încântați de temperatura şi calitatea apei. În bazinul pentru copii apa trece puțin peste genunchii unui adult, fiind la rândul ei la fel de curată, iar temperatura potrivită.


Pentru clujenii mai pretenţioşi care nu doresc să stea pe pătură sau prosop, pentru alţi 10 lei în plus se poate închiria un șezlong, iar cu alţi 5 lei, un scaun. De asemenea, în incinta ștrandului există o terasă unde vizitatorii se pot delecta cu diferite feluri de mâncare, respectiv băuturi, toate la un preț accesibil.

Nu-i totul chiar aşa de perfect

Cu toate că per total clienţii sunt mulţumiţi de serviciile şi preţurile practicate, aceştia se declară nemulţumiţi de prezenţa musculițelor care “te atacă” imediat după ce ai ieșit din bazin. „Dumneavoastră sunteți patronul?”, întreba oarecum indignată o femeie la ieșirea din complex pe un domn de la intrare. „Nu, nu sunt patronul, dar spuneți”, a venit replica imediată a acestuia. „Vă rog să vă ocupați de musculițele din ștrand, sunt foarte deranjante”, a precizat aceasta. Răspunsul persoanei din administrația ștrandului nu a întârziat să apară: „O să ne ocupăm de problemă. Vă mulțumim”.


Chiar și cu aceste probleme, vizitatorii ștrandului din Complexul Clujana s-au arătat încântați de ce a devenit locul de pe strada Tăbăcarilor, iar primii clienți ai acestui bazin au spus că vor reveni cu siguranță și a doua oară.

Ștrand Clujana


Program de funcționare: 08:00 – 20:00

Bilet ștrand 0-14 ani - 12 lei


Bilet ștrand peste 14 ani - 15 lei

Șezlong pentru adulţi - 10 lei

Șezlong pentru copii - 5 lei

Scaun - 5 lei

Ştrandul Sun, mult spaţiu verde şi apă rece

Cel mai mare ştrand din Cluj-Napoca este ştrandul Sun din Grigorescu. Cu trei bazine de mărimi și adâncimi diferite, ştrandul Sun este luat cu asalt în fiecare vară de clujeni şi nu numai. Printre avantajele acestui loc se numără spațiul foarte întins, standuri cu diverse produse de la alune, la cornuri cu ciocolată și suc sau bere, mese de ping-pong care se pot închiria sau un magazin de unde se pot cumpăra costume de baie, mingi de plajă, creme şi alte produse de sezon.

Intrarea costă 12 lei pentru adulți, 6 lei pentru copiii între 4 și 14 ani și gratuit pentru cei sub 4 ani. Nu există însă niciun fel de reducere pentru elevi, studenți sau pensionari, iar pentru a închiria un șezlong trebuie plătit 6 lei, plus încă 5 lei garanție. Bazinul cu cea mai mare adâncime este de 1,8 metri, cel mediu ajunge la 1,3 metri, iar bazinul pentru copii măsoară 0,6 metri.

Apă prea rece

Clujenii care au mers la ştrandul Sun spun că apa este mult prea rece, iar prețurile destul de piperate.”Îmi place mult că e mult spațiu, mai ales verde, în schimb nu îmi place apa prea rece din bazinul de 1,3 metri, care după părerea mea este cel mai important, fiindcă nu știu să înot și sunt sigură că mai există mulți oameni care au aceeași problemă ca și mine” a declarat Roxana o tânără care făcea plajă. ”E ok că e destul de mare bazinul pentru a sări și a înota, în schimb prețurile sunt destul de mari. Mi se pare ciudat că nu există reduceri pentru studenți” a spus alt tânăr. Trebuie ştiut totuşi faptul că legea interzice săritul în bazin.

Pentru iubitorii de sport

Cei care doresc să practice sport au mai multe variante. În cadrul complexului pot juca tenis de câmp şi de masă şi fotbal contra următoarelor tarife: 24 lei/oră – închirierea terenului de tenis de câmp; 12 lei/oră – închirierea mesei de tenis; 115 lei/oră – închirierea terenului de fotbal. Pentru terenul de fotbal, cei interesaţi vor avea şi posibilitatea de a achiziţiona abonamente lunare, în acest caz costul pe oră ajungând la 105 lei. Programul pentru închirierea terenurilor de sport va fi zilnic între orele 8.00- 22.00.

Ştrand Sun

Program de funcţionare: 09:00- 20:00

Bilet ştrand - 0-4 ani -gratis

Bilet ştrand copii- 4-14 ani - 6 lei

Bilet ştrand – adulţi - 12 lei

Şezlong – 6 lei şi 5 lei garanţie

Clujenii au liber la înot la bazinul olimpic

Complexul de natație Politehnica este unul dintre locurile în care orice clujean poate uita de grijile cotidiene și se poate relaxa și răcori la sfârșitul unei săptămâni călduroase. Chiar dacă bazinul aparține Universității Tehnice, clujenii pot beneficia de toate serviciile pe care acesta le oferă. Pasionaţii de înot au la dispoziţie două bazine mari și unul mic. Bazinul exterior, care este deschis pe toată perioada verii, măsoară 50x25 metri și este prevăzut cu 10 culoare. Cei care optează pentru această variantă de relaxare prin mișcare trebuie să știe că centrul este dotat cu vestiare și săli de duș dispuse pe două niveluri.

Prețul pentru o zi este de 17 lei pentru adulți și 12 lei pentru copii, elevi și studenți și 9 lei pentru studenții, pensionarii și angajații UTCN. În plus, se pot face și abonamente lunare cu prețuri cuprinse între 170 și 200 de lei. Din păcate, în jurul bazinului exterior nu sunt șezlonguri, iar cei care doresc să facă plajă nu vor putea să facă acest lucru. Mai mult decât atât, bazinul este unul olimpic, cu o adâncime destul de mare nefiind recomandat celor care nu știu să înoate. Bazinul este deschis în timpul săptămânii între orele 6:00 și 20:00 și în weekend între 7:00 și 20:00.

Alternativă ieftină: plaja de pe malul Someșului

Ca și o alternativă pentru cei mai puțin pretențioși și care nu vor să dea bani pentru intrarea la ștrand, există plaja de pe malul Someșului, situată în Grigorescu, vizavi de Parcul Rozelor. Gratuitatea pare a fi singurul avantaj, deoarece condițiile lasă de dorit. Chiar dacă este relativ suficient spațiu, bălăceala nu este posibilă deoarece apa ajunge până cel mult la genunchi și nici de condiții extraordinare de igienă nu poate fi vorba.

În cazul în care nu vii cu mâncare de acasă, cel mai apropiat magazin se află la aproximativ 7 minute depărtare, pe strada Profesor Ciortea, unde produsele nu sunt foarte variate, iar o alimentară unde ai mai multe opțiuni, există doar în stația Buzău, care se află la 10-12 minute depărtare. Însă, la 100 de metri este un restaurant.

Radu BĂRĂIAN, Ana RACHELEANU, Bianca TĂMAŞ (studenţi la Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II)

  

abonare newsletter