Actualitate
Oile şi ciobanii au “invadat” Clujul. Află care este motivul - FOTO
Duminică, în cartierul Mărăşti, la doi paşi de aglomeraţia urbană, câţiva ciobani şi ciobăniţe au muls oile şi au preparat caşul întocmai ca la stână.
Duminică dimineaţa, „groapa” de la Expo Transilvania s-a transformat într-un popas al transhumanţei şi tradiţiilor păstoreşti atunci când a sosit turma de oi şi ciobanii din Jucu. Aceştia au muls oile şi au preparat caşul de oaie la faţa locului, însufleţind astfel o parte din tradiţiile păstoreşti româneşti. Totul a avut loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Tradiţiilor Păstoreşti care s-a desfăşurat în acest week-end la Cluj-Napoca.
Pe parcursul celor două zile în care s-a desfăşurat evenimentul, spectatorii s-au putut delecta cu: expoziţie de rase de oi şi de câini ciobăneşti, degustare de produse tradiţionale ciobăneşti la ceaun, spectacol de muzică populară în scop caritabil.
Tradiţiile păstoreşti încep să dispară
Coordonatorul proiectului, Eugen Ţepeş, afirmă că acest festival a fost organizat din dorinţa promovării tradiţiilor ciobăneşti, care încep să dispară. “Chiar dacă am organizat acest festival aici, la Expo Transilvania, şi probabil ar fi trebuit să fie organizat într-un alt loc cu mai multă verdeaţă, ideea a fost de a promova tradiţiile ciobăneşti, care în ultimul timp sunt prea puţin promovate. Lumea modernă şi normele impuse de Uniunea Europeană au intrat şi în acest mediu rural şi prin acest eveniment am dorit să scot în evidenţă faptul că trebuie în primul rând să ne păstrăm tradiţiile şi să venim oarecum în sprijinul producătorului tradiţional, a ciobanului autentic”, a afirmat Eugen Ţepeş.
Fac munca cu drag şi pasiune
Producătorii au fost şi ei prezenţi la festival, oferind spre vânzare vizitatorilor bucate tradiţionale ciobăneşti: caş, brânză de burduf afumată, telemea şi multe altele. Aceştia au declarat că deşi fac cu mare drag munca acesta, din păcate nu merită, tradiţiile păstoreşti nefiind conservate într-un mod natural de UE. Normele impuse de Uniunea Europeană obligă comercianţii să-şi ambaleze produsele în folie, lucru care dăunează anumitor produse, cum ar fi caşul de oaie. Ba mai mult faptul că producătorii sunt obligaţi prin noile norme UE să ţină caşul de oaie în vitrine frigorifice duce la alterarea gustului tradiţional.
Text şi foto: Roxana MIRON, studentă Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II