Economie

Taxele impuse de Trump, impact negativ indirect asupra economiei românești prin lanțurile de aprovizionare europene. Analiza UBB.

Taxele impuse de administrația Trump vor avea un impact indirect asupra României, prin lanțurile de aprovizionare legate de îndustria UE.

Taxele vamale impuse de Trump. Impactul asupra economiei României și UE|Foto: monitorulcj.ro Taxele vamale impuse de Trump. Impactul asupra economiei României și UE|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Administrația Trump a aplicat noi taxe vamale care variază între 20% în cazul produselor importate de UE și 49% pentru unele state din afara blocului comunitar.

CITEȘTE ȘI: 
Taxele Trump bulversează comerțul! România pregătește măsuri contra efectelor.

După cum arată economiștii UBB, majorarea tarifelor va conduce la presiuni inflaționiste și scăderea ritmului de creștere a PIB-ului american, în timp ce produsele exportate de către UE în SUA devin mai puțin competitive.


Taxele vamale impuse de Trump și impactul asupra economiei României

Chiar dacă SUA reprezintă  2,34% din totalul comerțului extern al României, tarifele vor afecta indirect economia României prin lanțurile de aprovizionare legate de îndustria UE, potrivit analizei UBB realizate în cadrul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor.

„Tarifele vamale reprezintă un joc de sumă negativă, în care ambii parteneri comerciali pierd economic.


Sursa: Romanian Economic Monitor - Facebook

Deși SUA reprezintă doar 2,34% din comerțul extern al României, economia țării este afectată semnificativ în mod indirect prin partenerii săi europeni.

SUA este cel mai mare partener de export extracomunitar al UE, iar noile tarife reduc competitivitatea produselor europene, cu un impact negativ asupra creșterii PIB-ului în UE și România”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook de cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai.


Astfel, impactul taxelor vamale poate fi resimțit în industria componentelor auto din România, furnizate pentru companiile de producție germane.

„Bilanțul final al creșterii barierelor comerțului internațional este întotdeauna unul negativ, întrebarea fiind doar «cine pierde mai puțin?». Un prim efect direct al introducerii tarifelor de către administrația Trump se va manifesta cel mai probabil în presiuni inflaționiste în SUA, tarifele vamale aplicate fiind reflectate în mod direct în creșterea prețului final al produselor importate și astfel a nivelului inflației”, explică Levente Szász, prorector al UBB Cluj-Napoca, coordonatorul echipei RoEM, potrivit Economedia.ro


CITEȘTE ȘI: 
Haos economic? Uniunea Europeană ar putea închide complet piața europeană pentru produsele americane.

SUA reprezintă doar 2,34% din totalul comerțului extern al țării, care include atât exporturile, cât și importurile. Invers, situația este similară, România având o pondere de doar 0,10% din totalul comerțului extern al SUA. Totuși, avertizează aceștia, „concluzia că aceste tarife vamale vor avea un impact nesemnificativ asupra economiei României este una eronată”, potrivit economiștilor UBB.

Contramăsurile europene pot accentua creșterea inflației și încetinirea economică

Tarifele vamale impuse țărilor UE ar putea conduce chiar și la o ușoară scădere a economiei europene pe termen scurt, dar nici SUA nu ar scăpa de o contracție economică.

De altfel, scăderea exporturilor și scăderea eficienței producției în țările UE se poate reflecta într-o încetinire a creșterii economice, în contextul în care industria europeană traversa deja o perioadă dificilă. 

În cazul în care UE răspunde cu o majorare similară a tarifelor vamale în relația cu SUA, analiștii RoEM consideră că efectele negative descrise mai sus se multiplică în ceea ce privește inflația și decelerarea economică, iar incertitudinile și impredictibilitatea unui conflict comercial îndelungat va periclita planificarea afacerilor și investițiile realizate de mediul de afaceri, investiții absolut necesare pentru sustenabilitatea creșterii economice pe termen lung, arată sursa citată.

Ciiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Jos mâinile!”: milioane de oameni au protestat împotriva lui Trump și Musk

Escaladarea războiului comercial: companiile americane au pierdut peste 5.000 de miliarde de dolari pe burse în urma taxelor aplicate de Trump

abonare newsletter