Actualitate

"Cârtița" de la DNA Cluj şi-a recunoscut vinovăţia. Poliţistul informa liderii PSD Cluj, Oleleu şi Lăpuşan, despre dosarul Uioreanu

Valentin Tătar, fost ofiţer de poliţie judiciară la DNA, va fi judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din dosare, procurorii propunând instanţei condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut faptele de care este acuzat.

Fostul angajat al DNA Cluj Valentin Tătar, trimis în judecată miercuri, ar fi furnizat informaţii secrete din două dosare penale care îl vizează pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de corupţie, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit biroului de presă al DNA, comisarul Tătar a fost de acord cu pedeapsa propusă de procurorul de caz şi anume "un an şi şase luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani", potrivit evz.ro.


Potrivit surselor citate, fostul ofiţer a furnizat informaţii secrete din dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru corupţie Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu şi consilierul judeţean PNL, Ioan Petran, dar şi din dosarul instrumentat de procurorii militari ai DNA, în care sunt inculpaţi Horea Uioreanu, un fost ofiţer SRI, Anca Albu şi fostul subprefect al Clujului Mihnea Iuoraş.

Aceleaşi surse au spus că faptele de care este acuzat Valentin Tătar au fost comise în perioada în care cele două dosare erau în faza de cercetare.


Surse judiciare susţin că poliţistul, care îl are ca şi naş de cununie pe senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, a transmis informaţii liderilor PSD Cluj şi i-a avertizat că telefoanele preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, PSD-istul Ioan Oleleu erau puse sub ascultare încă din luna ianuarie 2014. Cei doi politicieni erau suspectaţi că fac parte din reţeaua de corupţie condusă de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat în cauză, care avea interese financiare majore, în zona Aeroportului Internaţional Cluj Napoca.

Aşa se face că după ce poliţistul Tătar a transmis informaţii, Oleleu şi Lăpuşan nu au mai discutat nimic la telefon şi nici nu s-au mai implicat în niciun fel în activităţile derulate până la demararea anchetei penale.


Valentin Tătar, fost ofiţer de poliţie judiciară la DNA, va fi judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din dosare, procurorii propunând instanţei condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut faptele de care este acuzat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat Tribunalul Cluj cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei de către Valentin Tătar, ofiţer de poliţie judiciară în DNA la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în concurs a trei infracţiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, arată miercuri DNA, într-un comunicat de presă.


Procurorii au arătat, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, că în perioada ianuarie - iunie, Valentin Tătar a transmis unor persoane informaţii din două dosare penale.

"În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Tătar Valentin a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani", au scris procurorii în documentul citat.


Tribunalul Cluj urmează să dea o decizie în acest dosar.

abonare newsletter