Actualitate

Carmina Burana în varianta contemporană, în premieră pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca

Un moment special în cadrul ediției din acest an a festivalului Comedy Cluj este spectacolul de dans contemporan Carmina Burana, care va fi pus în scenă în această seară, de la ora 19:30 la Teatrul Național din Cluj-Napoca de compania israeliană Kamea Dance.

Kamea Dance va prezenta în premieră la Cluj-Napoca spectacolul pe care Tamir Ginz, coregraful echipei formată din 11 dansatori îl consideră cel mai clasic dans al său. Spectacolul Carmina Burana sub coregafia lui Tamir Ginz a luat naștere în urmă cu 7 ani și de atunci se bucură de un real succes la nivel internațional în anul 2008 reușind să se califice la olimpiada internațională de dans de la Beijing.

Spectacol clasic prezentat în stil modern

Spectacolul ce va fi prezentat în această seară în cadrul Festivalului Comedy Cluj nu a fost ales întâmplător, el este un precursor al primei ediții, firave, a Festivalului Step de dans contemportan care a avut loc în această vară la Cluj-Napoca și se potrivește perfect stilului acestui nou festival. Israelul este deja cunoscut pentru faptul că este unul dintre primele state care a adoptat dansul contemporan. Ceea ce face ca acest dans să fie atât de apreciat de spectatorii săi este implicarea, artiștilor atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere emoțional. Dansatorii își exprimă sentimentele prin dans, își expun fragmente din viața personală, de unde își și iau inspirația și sunt dispuși să dea totul în momentul în care se află pe scenă.


”Sunt mândru de munca din Israel, acolo dansul contemporan este foarte popular și Israelul este recunoscut pentru aceste dansuri. Nu cu mult timp în urmă trupa mea a primit premiul Guvernului israelian pentru artă, iar aceasta a fost una dintre cele mai mari recunoașteri ale muncii noastre. Noi suntem o echipă multiculturală, avem colegi din Australia sau din Canada, ceea ce ne expune și diferetelor religii, suntem influențați de evenimentele din jurul nostru și acest mediu în continuă schimbare este o inspirație pentru arta noastră”, a declarat coregraful piesei, Tamir Ginz.

Coregrafia, inspirată din filmul „Eyes Wide Shut”

Întrebat ce are special coregrafia „Carmina Burana” semnată de Tamir Ginz comparativ cu celelate coregrafii făcute pentru această celebră piesă, israelianul a afirmat că dansul gândit de el va avea o abordare contemporană în care totul va fi prezentat drept o mare petrecere cu tineri care se distrează și că este inspirat din filmul Eyes Wide Shut cu actorii Tom Cruise și Nicole Kidman.


”Carmina Burana este o mare provocare pentru orice producator. Coregrafia mea este diferită pentru că avem 11 dansatori, nu suntem o mare companie și e mai mult o petrecere unde se adună oameni tineri care interpretează. Dansatorii se prefac a fi snobi, se duc la o petrecere sunt costumati, au măști, se joaca de-a pasiunea si la final își dau jos masca și hainele și se lasă duși de sentimente. Inspirația mea pentru acest spectacol a fost filmul Eyes Wide Shut, însă am rămas oarecum fidel versurilor, dar am creat și opoziții, m-am jucat puțin” a spus Tamir Ginz.

Viața personală și plăcerile fiecăruia, surse de inspirație în coregrafii

De asemenea, întrebați de unde își iau inspirația pentru a fi mereu creativi și pentru a fi mereu în formă, atât coregraful cât și dansatorii au declarat că cea mai importantă sursă este experianța personală și trăirile fiecăruia după care urmează plăcerile din timpul liber: pictură, cântec, decorații, călătorii.


”Repetiția și partea tehnică sunt importante pentru ca un dans să iasă perfect. Pe lângă aceastea, pentru partea creativă, atunci când lucrăm la o piesă nouă, fiecare dintre noi vine cu o contribuție personală. Pentru că suntem diferiți, personalitatea și experiențele fiecăruia din noi sunt diferite și ele dar sunt la fel de importante și toate acestea, puse la un loc, crează piesa. Așa ajungem să ne dezvoltăm. Iar pentru a ne menține creativi unii dintre noi cântă, alții pictează, alți decorează sau redecorează case iar alții își găsesc inspirația în locurile pe care le vizitează, precum deșertul spre exempu. Mișcările sunt interpretate și personalizate pentru fiecare dansator în parte”, au menționat și dansatorii Elgar Elgably, Richel Perica și Peter Starr.

Carmina Burana, mereu contemporană

Potrivit coregrafului israelian, deși piesa Carmina Burana, în viziuna sa, avut deputul în urmă cu 7 ani, ea se menține mereu proaspătă și actuală datorită dansatorilor care o interpretează și care vin tot timpul cu ceva nou, chiar și greșeli care se transformă în pași de dans.


”Dansatorii îi păstrează prospețimea. Deși echipa se schimbă la câțiva ani, lucru care mă întristeză și mă bucură în același timp datorită relațiilor pe care ajungem să le legăm cu vechea echipă, noua echipă de dansatori aduce cu ea și o nouă energie”, a afirmat Tamir Ginz. „Niciodată nu te simți la fel, niciodată două reprezentații nu vor fi la fel chiar dacă același dans este pus în scenă de zeci de ori. Mai mult, dispoziția noastră depinde de fiecare țară în parte, de publicul din fiecare țară” a completat dansatoarea Rachel Perica.

Ultimele Stiri
abonare newsletter