Actualitate
Un monument funerar unic în Cluj ar putea deveni magnet de turiști - FOTO
Singura construcție în stil neoroman din Cluj-Napoca se află în Cimitirul Central.
Singura construcție în stil neoroman din Cluj-Napoca, aflată în Cimitirul Central, ar putea deveni un important punct de atracție pentru turiști. Este voba despre capela-cavou a celebrei familii nobiliare Bethlen. Construcția a fost încheiată în 1867. După ce o lungă perioadă de timp, monumentul funerar s-a aflat într-o stare jalnică, în anul 2006 au început lucrările de renovare care au costat aproximativ 15.000 euro. Banii au provenit din donații, sponsorizări, alocări din bugetul local și de la Ministerul de Externe din Ungaria. După opt ani de lucrări, renovarea s-a încheiat, iar evenimentul festiv a avut loc miercuri, la prânz.
Capela familiei Bethlen, printre cele mai interesante monumente
Capela familiei Bethlen din Cimitirul Central este unul dintre cele mai interesante monumente funerare din oraș. În capela-cavou își dorm somnul membrii familiei celebrului Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei în perioada 1613-1629, fratele acestuia Ștefan și alți membrii al celebrei familii maghiare. “Este cavoul nobiliar al aristocrației din Transilvania care a fost făcut foarte somptuos. Este realizat în stil neoroman și este singura construcție în acest stil din Cluj-Napoca. A fost imaginat ca un loc unde să fie așezate nu doar sicrie simple ci și unele cu motive artizanale și statui”, spune Gaal Gyorgy, președintele executiv al Fundației Hajongard și președintele Asociației Kelemen Lajos pentru ocrotirea monumentelor.
În stânga și dreapta altarului sunt înmormântați ultimii doi descendenți ai familiei Bethlen de Iktar. Mai este înmormântată și mama celor doi care a murit în 1845. În Transilvani, aui fost două familii Bethlen și fiecare au avut două blazoane diferite. “În Transilvania au fost două familii Bethlen: unul de Beclean și unul de Iktar. Din familia Bethlen de Iktar, cei mai cunoscuți sunt Gabriel și Ștefan Bethlen. Toți ceilalți renumiți cu același nume provin din familia Bethlen de Beclean care au blazon un șarpe, iar cei din Iktar au o lebădă”, adaugă Gaal Gyorgy.
Ministrul de Externe al Ungariei, înmormântat în capelă
Pe lângă membri ai familiei Bethlen, în capelă mai este înmormântat și Banffy Miklos, scriitor, politician, ministrul al Ungariei, după primul război mondial și prefect al Clujului. El a murit în 1950 la Budapesta unde a și fost înmormântat. În 1976 a fost exhumat, incinerat și urna a fost adusă în acest cavou în 29 octombrie 1976.
Urna cu cenușa lui Banffy Miklos a fost depusă în capela familiei Bethlen pentru că pe parcursul anilor numele Bethlen s-a pierdut în urma căsătoriilor cu bărbații din familia Banffy. “Cavoul a fost făcut de familia lui Gabriel Bethlen de Iktar. Pe parcursul istoriei familiei Bethlen de Iktar nu s-au mai născut băieți care să ducă numele mai departe. Prin căsătorie, moștenirea a intrat în posesia familiei Banffy. Bunicul lui Banffy Miklos a avut soție Bethlen. Din acest motiv este numit și cavoul Bethlen și cavoul Banffy, dar blazonul aparține familiei Bethlen. Acum cavoul aparține Eparhiei Reformate din Ardeal, după ce a fost donat de către Banffy Miklos”, explică Gergely Erzsebet, din partea Asociației Hajongard.
Ea consideră că monumentul funerar este un obiectiv care va fi vizitat pe viitor de foarte mulți turiști.