Actualitate
Şefii din MAI răspund la comenzi politice
Doi subofiţeri şi un poliţist au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie după ce s-au folosit de numele unor politicieni pentru a interveni pe lângă şefii din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Interceptările şi declaraţiile martorilor confirmă bănuielile pe care toată lumea le avea: înalţii funcţionari din MAI răspund la comenzi politice.
sursa foto ziuanews.roDoi subofiţeri şi un poliţist au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă, după ce au pretins şi primit diverse sume de bani de la mai mulţi poliţişti şi jandarmi care doreau transferul de la o unitate de jandarmi la o unitate de poliţie sau mutarea dintr-o localitate în alta. Aceştia au lăsat să creadă că au o influenţă asupra persoanelor cu funcţii de conducere în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi folosindu-se de calităţi mincinoase, cea de europarlamentar, precum Renate Weber sau Corina Creţu le solicita să aprobe transferul sau să urgenteze procedurile de transfer ale poliţiştilor şi jandarmilor.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a trimis în judecată doi subofiţeri şi un poliţist în luna iulie a acestui an pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă după ce a primit mai multe denunţuri penale de la şapte poliţişti care au dezvăluit că li s-au cerut bani pentru a le fi aprobate transferurile de la o unitate de jandarmi la o unitate de poliţie sau mutarea dintr-o localitate în alta.
În rechizitoriul procurorilor se arată faptul că Viorel Şerban subofiţer în cadrul Unităţii Militare Dobeta Turnu Severin a pretins şi primit diverse sume de bani cuprinse între 4000 şi 10.000 de lei, lăsându-i pe denunţători să creadă că are o reală influenţă asupra persoanelor cu funcţii de conducere în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, printre care, directorul general al D.G.P.M.B., cms. şef de poliţie Pruteanu Mihai, inspectorul şef al I.P.J. Timiş, cms. şef de poliţie Muntean Sorin, directorul Direcţiei Generale de Management Resurse Umane a M.A.I., chestor de poliţie Ion Burciu, directorul Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române col. Zaharia Marian, inspectorul general al Jandarmeriei Române, general-maior Mircea Olaru, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă general Ion Burlui, şeful Serviciului resurse umane din cadrul I.G.S.U. col. Stanciu etc., şi că în schimbul banilor pretinşi şi/sau primiţi îşi va exercita influenţa pe lângă aceste persoane astfel încât martorii denunţători să obţină aprobarea sau urgentarea cererilor de mutare/transfer dintr-o localitate în alta sau de la o unitate de jandarmi la o unitate de poliţie.
“În vederea obţinerii rezultatelor urmărite de martorii denunţători, respectiv transferul de la o unitate de jandarmi la o unitate de poliţie sau mutarea dintr-o localitate în alta, Viorel Şerban apela persoanele cu funcţii de conducere din structurile M.A.I. şi, folosindu-se de calităţi mincinoase, cea de europarlamentar precum Renate Weber, Corina Creţu, Cristian Silviu Buşoi sau Victor Boştinaru le solicita să aprobe transferul sau să urgenteze procedurile de transfer ale martorilor denunţători justificându-şi solicitările prin faptul că persoanele în favoarea cărora intervine au o situaţie familială dificilă. Ulterior convorbirilor în care inculpatul lua legătura cu persoanele cu funcţii de conducere, îi apela pe martorii denunţători şi le solicita să contacteze telefonic aceleaşi persoane cărora să le comunice că vin din partea respectivilor europarlamentari cu solicitarea de a le fi avizate favorabil sau aprobate cererile de transfer”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Cine a picat în plasa subofiţerului
Viorel Şerban a pretins şi primit de la martorul denunţător Mozăceanu Cătălin Nicuşor suma de 10.000 de lei, de la Indrei Cosmin Marius a pretins suma de 10.000 de lei, de la Jeflea Adrian Ioan a pretins suma de 10.000, de la Măroiu Adrian a pretins suma de 1000 de euro şi a primit suma de 4100 de lei, de la Cotîrţă Valentin a pretins suma de 4550 de lei şi a primit suma de 4450 de lei, de la Ardelean Cosmin Dorel a pretins suma de 4400 de lei din care a primit 300 de lei, de la inculpatul Puşcu George Marius, în cursul anului 2012 a pretins şi primit suma de 4000 de lei, iar în cursul lunii mai 2014 a pretins suma de suma de 500 de euro.
“Martorul denunţător a relatat că a fost contactat telefonic de către Viorel Şerban care i-a solicitat să ducă raportul de mutare întocmit directorului general al D.G.P.M.B. – comisar şef de poliţie Mihai Prutean, cerându-i să-l sune pe acesta din «partea doamnei Renate Weber» (europarlamentar), ceea ce Adrian-Ioan Jeflea a şi făcut”, se mai arată în rechizitoriu.
„Sunt soţul doamnei europarlamentar Weber. Vă rugăm aprobaţi raportul...”
Ulterior întâlnirii din data de 24 ianuarie 2014, procurorii mai arată faptul că Viorel Şerban l-a sunat pe Adrian-Ioan Jeflea şi i-a spus să meargă cu raportul său de mutare la directorul general al DGPMB, comisar şef de poliţie Pruteanu Mihai, şi la şeful Serviciului Resurse Umane, Ionescu Valentin, pentru a-l lăsa spre a fi aprobat. Totodată, Viorel Şerban i-a cerut martorului denunţător să-l contacteze telefonic pe Pruteanu Mihai şi să-i spună că îl sună din partea europarlamentarului Renate Weber lucru pe care martorul l-a şi făcut. În prealabil, Viorel Şerban l-a apelat pe Pruteanu Mihai, directorul general al D.G.P.M.B. căruia s-a recomandat ca fiind soţul lui Renate Weber şi i-a solicitat să-i aprobe raportul de transfer al lui Jeflea Adrian Ioan. Luând legătura telefonic cu Pruteanu Mihai, acesta i-a spus martorului denunţător că ştie despre ce este vorba şi că va încerca să-l mute până la sfârşitul lunii ori, începând cu data de 1 martie 2014.
Într-un alt caz, întrucât se întârzia aprobarea raportului de transfer al unui alt denunţător, Viorel Şerban Viorel l-a sunat pe chestorul Burciu, Directorul Direcţiei Management Resurse Umane din cadrul M.A.I., căruia i s-a recomandat ca fiind europarlamentarul Renate Weber şi i-a spus că o să vină un agent de poliţie, „Mozăceanu”, în audienţă.
“Inculpatul l-a apelat pe Mozăceanu, i-a dat numărul de telefon al chestorului Burciu Ion, i-a spus să meargă la el în audienţă şi să se recomande din partea doamnei Renate Weber, iar Mozăceanu i-a spus că se va deplasa la minister. La scurt timp, Mozăceanu Cătălin l-a apelat pe chestorul Burciu Ion, i-a spus acestuia că sună din partea doamnei Renate Weber, iar acesta l-a întrebat dacă el este persoana care doreşte să se mute la I.P.J. Olt şi i-a cerut să vină în audienţă la el. A doua zi, Mozăceanu Cătălin a fost apelat de Burciu Ion, care i-a transmis că raportul său de transfer la I.P.J. Olt a fost aprobat”, arată procurorii.
STENOGRAME
„PUŞCU GEORGE: Alo? Te aud.
ŞERBAN VIOREL: Du-te repede cu un raport, la domnul inspector-şef Munteanu, că te aşteaptă astăzi! Şi îi spui că din partea doamnei Corina Creţu, că te aşteaptă, că vorbi doamna Corina.
PUŞCU GEORGE: Auzi boss, azi e duminică, că sunt alegerile.
ŞERBAN VIOREL: Băi, nu auzi că te aşteaptă, că e la Inspectorat?! Fă un raport, că vrei la Circulaţie... că te aşteaptă. Zise că te ajută.
PUŞCU GEORGE: Bine.
ŞERBAN VIOREL: Deci, du-te azi şi vezi... fii atent!
PUŞCU GEORGE: Da?