Actualitate

Omul cu zeci de mii de pietre preţioase cu puteri magice - FOTO

Puțini oameni știu că, pe lângă faptul că au un aspect plăcut și sunt folosite ca și bijuterii sau pietre aducătoare de noroc, unele roci semiprețioase au și puteri vindecătoare.

Ieşeanul Ciprian Timişescu, un colecţionar de pietre preţioase şi semipreţioase, a aflat acest lucru în urmă cu nouă ani și de atunci colecţioneză roci de toate formele, dimensiunile şi culorile din toate colţurile lumii. În prezent colecţia sa cuprinde un număr de ordinul zecilor de mii de pietre, ceea ce l-a determinat să îşi transforme pasiunea într-o afacere. Ieșeanul și-a deschis un atelier de şlefuit şi prelucrat bijuterii din pietre preţioase și semiprețioase și organizeză, de doi ani încoace, o expoziţie cu vânzare dedicată lor.

„Este o pasiune pe care am descoperit-o acum nouă ani, pentru pietre preţioase, dar nu numai pietre ci şi bijuterii din pietre semipreţioase, decoraţiuni din pietre, roci fosilizate,este o arie destul de largă. Totul a început cu câteva pietre după care am început să adun mai multe şi mai multe, din dorinţa de a le colecţiona şi am ajuns la un număr de ordinul zecilor de mii de pietre de aceea am şi decis să dezvoltăm această expoziţie, Mineralia, pe care o organizăm de două - trei ori pe an în marile oraşe din ţară, în ultimii doi ani. În cadrul acestei expoziţii avem pietre pe care le importăm, pietre pe care le prelucrăm în atelierul nostru din Iaşi, bijuterii pe care le lucrăm manual în atelierul nostru propriu” a declarat organizatorul Expo Mineralia din Iulius Mall.


Chihlimbarul, talismanul copiilor

Ediţia din această toamnă este una dedicată chihlimbarului baltic, o piatră de natură organică (răşină calcifiată - n.red). Pentru adulţi, chihlimbarul este folosit pentru activarea circulaţiei sângelui, calmarea febrei şi infecţiilor, pentru astm şi căile respiratorii, pentru combaterea oboselii, împotriva stresului si depresiei. De asemenea se mai spune că această piatră acţionează asupra glandelor endocrine, îngrijeşte vederea şi ajută în cazul iritaţiilor pielii. De asemenea, în cazul copiilor această piatră preţioasă este folosită ca şi pandantiv pentru că se consideră că are efecte în ameliorarea durerilor provocate de creşterea dinţilor, îi întăreşte şi îi ajută să doarmă de aceea în străinătate mai este cunoscută şi ca şi “talisamanul copiilor”.

„Acum (în ediţia aceasta a expoziţiei – n.red.) avem aşa numita “Sărbătoare a chihlimbarului”, un mineral foarte interesant. Denumirea acestuia se trage din limba arabă, “al anbar” şi s-ar traduce drept  „piatră aurie”. Pe lângă faptul că este o piatră semipreţioasă aceasta are şi puteri curative care acţionează în zona sistemului vascular, activează circulaţia sângelui. Ceea ce mai este interesant în legătură cu ea şi mai puţin cunoscut la noi este faptul că această piatră se foloseşte cu succes la copii mici, pentu a-i scăpa de durerile de dinţi. În străinătate medicii pediatri chiar recomandă chihlimbarul să se poarte ca şi talisman pentru copii” mai afirmă Ciprian Timisescu.


Colecţie de “pietre care lucrează”

Potrivit colecţionarului, majoritatea pietrelor sale „lucrează”, adică emană energii care ajută la vindecarea sau la ameliorarea unor boli sau la schimbarea dispoziţiei, a stării de spirit. Un exemplu în acest sens estr larimarul sau piatra delfinului, o rocă semipreţioasă care se găseşte doar în Republica Dominicană şi care se foloseşte ca piatră norocoasă și vindecătoare, pentru a păstra la distanță spiritele rele și pentru a proteja familia de boli mortale și dezastre naturale.

Alte pietre cu puteri vindecătoare care se găsesc în colecţia ieşeanului sunt  moldavitul, o piatră a “noii ere”, foarte apreciată pentu proprietăţile ei metafizice ale cărui efecte variază de la senzaţia de electrizare a corpului până la senzaţia de “curăţare la nivel  fizic sau spiritual” sau alexandritul cunoscută şi drept “piatra care îşi poate schimba culoarea” în funcţie de lumina în care este pusă şi care este folosită în medicina alternativă pentru tratarea afectiunilor hepatice, nodulilor, membrelor umflate dar şi a unor efecte secundare ale leucemiei.


În ceea ce priveşte modul în care un necunoscător în domeniu ar trebui să îşi aleagă piatra norocoasă, Ciprian Timişescu spune că ar trebui să o aleagă pe cea care îl atrage. ”Este o vorbă şi anume că “piatra care ne atrage este piatra noastră”, este piatra potrivită nouă şi pe care o simţim, ne simţim atraşi de ea. De asemenea, obligatoriu, un necunoscător ar trebui să aibă în permanenţă cu el un ametist (minereu) şi un citrin (piatră de apă ) pentru că se spune că cele două pietre merg într-un echilibru foarte bun atât pe plan profesional cât şi pe plan spiritual”, afirmă Timişescu.

Vedeta colecţiei: Un smarald de 3,5 kg

Deşi ediţia din această toammă este dedicată chihlimbarului, vedeta colecţiei rămâne totuşi un smarald de trei kilograme jumătate, neprelucrat. Pe lângă acesta, din categoria pietrelor preţioase care mai pot fi găsite în expoziţie sunt şi safirul şi rubinul. Unele dintre aceste pietre sunt deja transformate în bijuterii, altele sunt doar prelucrate şi vândute ca şi material pentru bijuterii sau altele sunt vândute doar ca şi obiecte decorative, colecţionarilor şi iubitorilor de bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase le sunt puse la dispoziţie o multitudine de astfel de obiecte de toate culorile şi dimensiunile.


Alături de ele, geodele de ametist, lucioase şi uşor colorate, dar şi scoici fosilizate, aduse de pe toate cele cinci continente, stârnesc adeseori interesul colecţionarilor.  “Pe lângă pietrele şi fosilele importate din altă ţări şi chiar continente, avem şi o colecţie de ametiste şi cuarţuri culese din zona Olteneie şi a Banatului dar marea majoritate sunt din zona Maramureşului” mai povesteşte colecţionarul.