Actualitate
Modernizarea liniei de cale ferată Cluj-Oradea, marcată de întârzieri. Ministrul Transporturilor: „Lucrările ar putea să nu fie încheiate până în vara anului viitor”.
Probleme pentru o serie de secțiuni de infrastructură feroviară aflate în proces de modernizare. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, avertizează că un lot de pe magistrala Cluj-Oradea este marcat de întârzieri.

Proiectele de infrastructură finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie încheiate până în vara lui 2026, pentru a beneficia de finanțare europeană.
CITEȘTE ȘI:
Trenul modernizării deraiază. Avans modest pe magistrala Cluj-Oradea.
Însă, după cum semnalează ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în ceea ce privește infrastructura feroviară, anumite segmente aflate în proces de modernizare ar putea suferi întârzieri, iar astfel finanțarea nu va mai fi asigurată din fondurile PNRR.
Întârzieri pentru proiectele de infrastructură feroviară
Potrivit datelor oficiale, proiectele de infrastructură finanțate prin PNRR sunt în valoare de 20 de miliarde de euro.
Conform lui Sorin Grindeanu, ministerul Transporturilor nu va pierde finanțarea europeană, chiar dacă unele proiecte, precum este cazul magistralei Cluj-Bihor, nu vor fi încheiate la termen.
CITEȘTE ȘI:
Probleme pe traseul trenului de mare viteză București – Cluj – Budapesta. Asociația Pro Infrastructura: „Peste 100 km între Cluj-Napoca și Coșlariu vor rămâne mulți ani fără modernizare”.
„Poate să existe o situație în care unele din aceste proiecte nu se finalizează să spunem, și aici nu aș spune neapărat de zona rutieră, cât de zona feroviară, care nu se finalizează până în vara unui an viitor, dar nu suntem în pericolul de a pierde bani, având în vedere că valoarea noastră a proiectelor este de 20 de miliarde și atunci le transferăm pe Programul Operațional de Transporturi. Deci, noi la Minister nu vom fi în situația de a pierdere nici măcar un euro din PNRR”, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.ro
Magistrala Cluj-Oradea. Grindeanu: „Un lot e un pic blocat”
În ceea ce privește proiectele de pe zona feroviară, Grindeanu a subliniat că sunt opt loturi, unele dintre ele merg bine, dar unele s-ar putea să fie în situația să nu se finalizeze până în vara anului viitor.
Modernizarea magistralei Cluj-Oradea este un exemplu în acest sens, potrivit ministrului Sorin Grindeanu.
„Și mă refer la trei dintre ele. De exemplu, e un lot pe Episcopie - Cluj care un pic e blocat, fiindcă avem un constructor care ne spune că acolo e o zonă inundabilă. Acum vă dau un exemplu. Cei care au proiectat spun că nu.
Avem tot felul de expertize, contra-expertize, deci suntem într-o situație care s-ar putea să ne ducă în acest scenariu, de a nu finaliza până în vara anului viitor. Nu se întâmplă lucrul ăsta, le transferăm, așa cum v-am spus, pe Programul Operațional de Transport. Deci noi nu pierdem bani, având în vedere că aveam această rezervă de aproximativ 14 miliarde”, a afirmat Sorin Grindeanu.
Peste 160 km de cale ferată, în proces de modernizare
Lucrările de modernizare a căii ferate Cluj-Oradea, pe o distanță de peste 166 km, avansează modest, iar segmentul Poieni-Aleșd nu are autorizație de construire emisă pe întreg traseul. „România va pierde bani europeni de pe acest coridor feroviar”, avertiza Asociația Pro Infrastructura la mijlocul lunii trecute.
În ianuarie 2024, CFR anunța închiderea circulației feroviare pentru o perioadă de doi ani pe relația Aghireșu Poieni în contextul lucrărilor de modernizare și electrificare a magistralei M300 Cluj-Episcopia Bihor-frontiera Ungaria.
Lucrările pe cei 166,5 km de traseu feroviar au fost împărțite pe patru segmente:
*Lotul 1: Cluj Napoca – Aghireșu (30,41 km);
*Lotul 2: Aghireșu – Poieni (36,53 km);
*Lotul 3: Poieni – Aleșd (52,74 km);
*Lotul 4: Aleșd – Frontieră Ungaria (46,74 km).
„Dacă pe primele două tronsoane dinspre Cluj-Napoca sperăm să se reia circulația în prima parte a anului viitor, inițial pe tracțiune diesel, pe celelalte două doar putem visa la trafic pe ambele fire la final de 2026”, semnala recent Asociația Pro Infrastructura într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Potrivit raportului oficial oferit de CFR, la sfârșit de ianuarie 2025, stadiul fizic al proiectului arăta o situație dificilă în teren:
*23% pe lotul 1 Cluj-Aghireșu
*32% pe lotul 2 Aghireșu-Poieni
*4,5% pe lotul 3 Poieni-Aleșd, care include defileul, zona cea mai dificilă de pe traseu
*10% pe lotul 4 Aleșd-Frontieră Ungaria
După cum arătau specialiștii în infrastructură, pe segmentul de 52 km dintre Poieni și Aleșd „încă se proiectează și nu avem autorizație de construire emisă peste tot”.
În aceste condiții, este „practic o garanție că România va pierde bani europeni (și) de pe acest coridor feroviar. Întrebarea este câți”, semnala sursa citată.
Pentru a beneficia de finanțarea europeană (PNRR), lucrările de modernizare și electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Oradea trebuie să fie încheiate până în vara lui 2026.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: