Actualitate

Guvernul sesizează Parchetul pentru nereguli în finanţarea de către Guvernul Boc a Cluj Arena. VEZI RAPORTUL DE CONTROL

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului în alocarea de către Guvern Boc, din fondul de rezervă, a 60 milioane lei pentru stadionul Ion Moina (n.red. Cluj Arena) din Cluj-Napoca, la propunerea foştilor miniştri Traian Igaş şi Gheorghe Ialomiţianu.

Banii au fost alocaţi la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, inspectorii Guvernului arătând că nu a fost însă justificat caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor, au fost încălcate normele legislative, iar finanţarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

În raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern, se arată că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA şi FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administraţie, Traian Igaş, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.


În raport se mai arată că, anterior înregistrării oficiale la Ministerul Administraţiei şi Internelor a solicitării, la 21 decembrie 2010, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deşi solicitarea lui Tişe a fost înregistrată oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alături de Alin Tişe, solicitarea a fost semnată şi de prefectul judeţului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.


Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanţelor spre avizare, cum era obligaţia, ci doar pentru un punct de vedere după şedinţa de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenţa legalităţii.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaş a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcţiilor cu atribuţii în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.


Inspectorii mai arată că, deşi în nota de fundamentare nu a fost indicată nicio sumă, în hotărârea de guvern a fost trecută suma de 60 milioane lei, fără să rezulte modul de determinare a acesteia şi fără să fie precizată destinaţia exactă pentru care a fost solicitată finanţarea.

Ei consideră astfel că suma de 60 milioane lei din Fondul de rezervă pentru stadionul din Cuj-Napoca a fost alocată nelegal, deoarece ministrul Igaş a semnat proiectul fără să fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomiţianu a semnat proiectul fără ca acesta să fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.


Pentru toate aceste argumente, Corpul de Control semnalează existenţa unor posibile fapte de natură penală şi va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Gheorghe Ialomiţeanu: Victor Ponta transformă Corpul de Control în poliţie politică


"Cred că Victor Ponta ar trebui să ştie că există o procedură de adoptare a actelor normative în guvern. Un proiect de ordonanţă nu poate să intre pe agenda guvernului fără dă fie avizat înainte. Dacă nu sunt toate avizele, acel proiect nu intră pe ordinea de zi. Este o minciună din partea lui Ponta, pentu că el a dictat acel raport. (...) MAI a primit de la Cluj vreo patru solicitări. S-a respectat toată procedura. El a fost iniţiat de MAI şi a fost avizat de direcţiile de specialitate. El a primit avizul şi de la Ministerul de Finanţe", a declarat la Realitatea TV fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţeanu.

"Victor Ponta încearcă să transforme Corpul de Control din subordinea sa în poliţie politică. Şi stadionul de la Cluj şi Arena Naţională de urgenţă erau obiective în curs de execuţie, erau plăţi restanţe. Consiliile locale nu au avut bani suficienţi. Urgenţa nu poate fi discutată - erau plăţi restante către antreprenori", a mai spus Ialomiţeanu.

abonare newsletter