Actualitate
Concert de colinde la Filarmonica din Cluj-Napoca
Filarmonica de Stat „Transilvania” împreună cu Academia de Muzică „Gh. Dima” şi Fundaţia TerrArmonia organizează pentru melomanii clujeni, şi nu numai, un prim Concert de colinde, pe scena Colegiului Academic.
Concertul va fi susţinut de Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească Icoane instruit şi condus de celebrul solist de muzică populară Ioan Bocşa şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, pregătit de maestrul Cornel Groza, joi, 11 decembrie, începând cu ora 19:00.
Din programul serii fac parte colinde tradiţionale, prelucrări corale şi o lucrare aparte semnată de Dan Variu, membru al Corului Filarmonicii, intitulată „Noi umblăm să colindăm...” – o imagine sonoră a sărbătorilor actuale de Crăciun, cu repertoriul lor specific şi influenţele pe care le-au resimţit în ultimele decenii.
Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească Icoane al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.
Cel mai important gen muzical abordat de Ansamblul Icoane este Colinda tradiţională. Temele cele mai importante sunt legate de viaţa familială (colinde: de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit) sau cosmogonice-mito-religioase (cerul şi pământul, sora soarelui, personaje metamorfozate în vânat, originea vinului, grâului şi mirului). Limbajul poetic are o frumuseţe tulburătoare, stranie, un farmec aparte, amestecat cu mister.
Proiectul muzical “Noi umblăm să colindăm…” a pornit de la ideea de a crea o imagine sonoră a sărbătorilor actuale de Crăciun, cu repertoriul lor specific şi influenţele pe care le-au resimţit în ultimele decenii. Punctul de plecare al acestei lucrări a fost colinda „Pă cel plai de munte” din Grădişte (Hunedoara), culeasă de celebrul compozitor maghiar Béla Bártok, în colecția „Melodien der rumänichen colinde”, colindă ce străbate întreaga lucrare.
„Concepţia lucrării porneşte de la identificarea a două momente istorice semnificative care au marcat repertoriul sărbătorilor de iarnă din ţara noastră. Un prim moment surprinde influența muzicii tonal-funcționale, moment care coincide cu apariția și evoluția şcolii de compoziţie româneşti. Într-o primă fază, compozitori precum Gh. Dima, D. G. Kiriac, G. Stephănescu, G. Musicescu, I. D. Chirescu, ş.a. călătoresc în ţările occidentale – îndeosebi Franţa, Germania şi Italia – pentru a-şi desăvârși studiile. Revenind în ţară, ei vor răspândi idei, idiomuri, modele specifice muzicii vest-europene. Treptat, toate aceste împrumuturi îşi vor face simţită prezenţa în cadrul prelucrărilor folclorice și implicit asupra genului colindelor.
Un al doilea moment istoric pe care l-am identificat este cel actual al pătrunderii în cultura noastră, a muzicii uşoare, de jazz şi gospel, care în ultima vreme a contaminat repertoriul sărbătorilor de iarnă. Prin această lucrare, doresc să semnalez pericolul perpetuării împrumutului cultural, care va duce în viitor la pierderea identității noastre în contextul globalizării” a afirmat Dan Variu, realizatorul concertului de colinde.
Programul evenimentului:
Concert de colinde
Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”: dirijor Prof. Univ. Dr. Cornel Groza
Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească Icoane instruit şi condus de Prof. Univ. Dr. Ioan Bocşa şi Lect. Univ. Dr. Alina Stan
Colinde tradiţionale
Prelucrări corale
Dan Variu – Noi umblăm să colindăm…
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia. Prețul unui bilet întreg este de 20 lei iar prețul unui bilet cu reducere, pentru elevi, studenţi şi pensionari, este de 10 lei.