Actualitate

Termenul de reparare a străzilor a expirat pentru Kiat-Diferit. Ce se întâmplă cu lucrările neterminate

Asocierea Kiat-Diferit nu a încheiat toate lucrările de modernizare a străzilor pentru care a semnat contract, deși termenul care îi dădea dreptul să se ocupe de repararea străzilor a expirat în urmă cu câteva zile.

13 decembrie 2014 a fost ultima zi când asocierea Kiat-Diferit a avut dreptul legal să se ocupe de modernizarea și întreținerea străzilor. Până la acea dată, nu a încheiat toate lucrările de reparare a străzilor pentru care a semnat contracte câștigate prin licitație publică. Încă sunt în lucru mai bine de 12 străzi, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Din 1 ianuarie 2015, ștafeta va fi preluată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj care va repara străzile din municipiu, după ce a preluat gestiunea directă a serviciului public de administrare a drumurilor şi străzilor din Cluj-Napoca. Până acum, lucrările de modernizare şi întreţinere a străzilor, aleilor şi podurilor se afla în sarcina Primăriei care pe bază de licitaţie, a semnat un contract pe patru ani (2010 – 2014) cu asocierea Kiat-Diferit. Valoarea contractului a fost de aproximativ 130 milioane euro.


În această toamnă, “monopolul” a fost spart când SC Viarom Construct SA a câştigat licitaţia pentru repararea a patru străzi din centru: I.C. Brătianu, Moţilor, Memorandumului şi Avram Iancu.

Care sunt străzile aflate încă în lucru

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca dau asigurări că cele 12 străzi aflate în pline lucrări de modernizare nu vor fi lăsate de izbeliște. “Dacă nu vor fi încheiate anul acesta, lucrările vor fi realizate pe parcursul anului viitor tot de asocierea Kiat-Diferit. Nu vor rămâne neterminate”, au precizat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.


Cele 12 străzi care au ca termen de finalizare anul 2015 sunt următoarele: aleea Peana, Antonio Gaudi nr. 1- 45, Ilie Măcelaru, Nicolae Bălcescu, Mioriței, Bisericii Ortodoxe, Romul Ladea, aleea Cioplea, Gurghiu, strada Gheorghe Marinescu, Câmpeni, Dacia.

De ce a fost desemnată RADP să preia activitatea Kiat-Diferit

Potrivit hotărârii de Consiliu Local care prevede preluarea gestiunii de către RADP Cluj, varianta de lucru cu Regia este mai avantajoasă deoarece “prețurile vor fi rezultatul negocierii și vor fi în concordanță cu prețurile pieței, modalitatea de gestiune directă pe o durată mai lungă permite realizarea de investiții de către operator care pot conduce la creșterea productivității muncii și scăderea prețurilor, inclusiv prin folosirea materialelor reciclabile”. În același document este menționat că Primăria este beneficiară a minimum 50% vărsăminte la bugetul local din profitul realizat de RADP Cluj.


Nemulțumiți de gropile din asfalt

Clujenii sunt nemulțumiți de numărul mare de străzi care nu au fost deloc modernizate sau care sunt pline de gropi deși au avut unele lucrări în ultimii ani. Calea Soporului ar putea conduce într-un top al străzilor aproape impracticabile din municipiu. Pe “lista neagră” se află și străzi precum Privighetorii, Făgetului, Mozart, Titu Maiorescu ș.a.  

abonare newsletter