Actualitate
Urmărit penal justificat sau nu? Adevăratele cuvinte ale primarului Antal Arpad
Organizaţia ActiveWatch trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte declaraţiile primarului UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe Antal Arpad şi este de părere că este vorba de o alertă de dezinformare. Răzvan Martin, membru al organizaţiei, a tradus cuvânt cu cuvânt declaraţia edilului din Sfântu Gheorghe şi este de părere că există diferenţe între traducerea originală şi traducerea care apare în presa centrală.
sursa foto voceatransilvaniei.ro“Agerpres publică o declarație a primarului UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe pentru care DIICOT s-a autosesizat și a început urmărirea penală in rem pentru fapte de terorism. Versiunea publicată de agenția națională de știri este următoarea: «Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990». În realitate, Antal Árpád a spus următoarele: «În final, aș dori să-i transmit domnului consilier Frunda, să-și roage șeful, pe domnul prim-ministru, să-și instruiască prefecții să-i lase în pace pe maghiari. Pentru că, ceea ce face Prefectul de Covasna, îl privește și pe domnul prim-ministru și, dacă nu cumva cineva are interesul ca românii și maghiarii din Sfântu Gheorghe, sau de prin alte părți din Secuime să ajungă din nou în situația în care au fost în 1990 la Târgu Mureș, atunci ar trebui să le acorde maghiarilor un minim respect»", spune Răzvan Martin.
El a transmis şi versiunea originală a declarației primarului: "Végül pedig Frunda tanácsos úrnak szeretném mondani, hogy kérje meg a főnőkét, a miniszterelnök urat, hogy utasítsa helytartóját, hogy ne provokálja az erdélyi magyarokat. Mert az amit Kovászna megye prefektusa tesz, az minősíti a miniszterelnök urat is, és ha valakinek nem az az érdeke, hogy a románok és a magyarok Sepsiszentgyörgyön, Háromszéken, Székelyföldön valahol esetleg megint olyan helyzetbe kerüljenek, mint Marosvásárhelyen 9o-ben, akkor egy minimális tiszteletet nyújtsanak az irányunkban."
DIICOT a început urmărirea penală in rem după declaraţii de la tribuna CRU al UDMR din 13 decembrie, când primarul din Sfântu Gheorghe a spus că dacă premierul nu instruieşte prefectul de Covasna "să îi lase în pace pe maghiari", în secuime "s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990".
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale 'in rem' sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului", se precizează într-un comunicat remis,miercuri, de DIICOT.
În comunicat se mai arată că procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, "au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului".
La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a cerut indirect premierului să-l "instruiască" pe prefectul de Covasna "să îi lase în pace pe maghiari", el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990.
Primarul municipiului Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat după anunţul DIICOT că maghiarii sunt pedepsiţi pentru votul de la prezidenţiale şi a susţinut că acţiunile prefecţilor împotriva unor consilii locale reprezintă provocări "venite de la Bucureşti".